Cu câteva luni înainte am dat peste video-ul „Ia stai cu tata”, cântat de Șatra D.A.D.Z (atenție, nu de Șatra Benz, trupa care a făcut celebru trap-ul în România). M-a amuzat video-ul, fiindcă tăticii din video cântă genul muzical trap, care, după spusele băiatului meu, este genul muzical cel mai bine vândut din România – poate îl echivalează doar manelele. Ei bine, în acest video care a devenit viral și care este despre relația părinte-copil, tăticii le spun copiilor să vină să stea cu tata, să se joace împreună Catan și să nu mai bea, fiindcă #alcoolulnutefacemare! Videoclipul a fost lansat de Poliția Română și de Asociația Berarii României, care au pornit campania de educație a tinerilor cu privire la consumul de alcool și de prevenție a acestuia în rândul adolescenților încă din 2006. Campania se numește Alcoolul Nu Te Face Mare și în acest moment eu mă bucur mult că m-am alăturat ei și o susțin din toată inima, cunoscându-le activitatea din ultimii ani, eu însămi fiind mamă de copii adolescenți și pre-adolescenți.

Nicodată nu a fost mai dificil să fii părinte de adolescent ca în zilele noastre. Azi pericolul este extrem de aproape de copil prin mediul online și prin accesul facil la alcool. Când am început cursurile pentru părinți acum 8 ani de zile, ceea ce spuneam era cuprins în următoarea frază: „Dacă faci tot ce trebuie când copilul e mic, vei putea preveni consumul de alcool la vârsta adolescentă a copilului”. Acum nu mai am curaj să spun acest lucru cu mâna pe inimă, deși afirmația de mai sus conține un puternic adevăr.

 

De ce nu mai cred în magia atotputerniciei părintelui și ar trebui să fim cu toții mai realiști?

Pe de o parte pentru că nu totul depinde de ceea ce face părintele, o mare parte din acțiunile copilului depinde de construcția psihicului acestuia. Psihicul copilului are niște caracteristici proprii, un mix de moștenire genetică din mai multe generații și ceva al lui propriu. O parte din acest psihic al copilului este influențată de relația cu părintele său. Însă o parte NU. Această parte este total sub decizia lui. Acest adevăr l-am descoperit în terapia mea personală și de grup, în studii și în timpul ședințelor pe care le-am avut cu clienții mei.

Pe de cealaltă parte, copilul trece încă de la 2 ani prin faza de diferențiere de părinte. Cu toții cunoașteți epoca lui NU, despre care ați crezut că se va termina la un moment dat. Ei bine, dacă multe NU-uri sunt permise (nu toate, atenție!), atunci nevoia copilului de autonomie este îndeplinită, el învață că e o ființă diferită de propiii părinți și reușește să aibă propriile aripi. Diferențierea de părinte este accentuată la vârsta adolescenței, când pare că toate valorile bune pe care și le însușise de la noi, părinții, sunt date la o parte total. Vedem asta în muzica trap pe care o ascultă adolescenții, în postările pe instagram despre consumul de alcool, bătăi care te fac bărbat etc.

Un alt motiv pentru care e complicat să fii sigur că adolescentul tău nu va consuma alcool dacă tu, ca părinte, faci ce trebuie, este faptul că există consumatori de alcool în familie, pe care copilul îi observă. Copilul tău vede dacă mama, tata, unchiul sau bunicul consumă alcool. El observă când o face și de ce – când se simte agitat, tulburat și vrea să se simtă mai bine. Și, subtil, subconștient, non-verbal, copilul poate învăța cum trebuie să ne purtăm cu noi și cu emoțiile noastre – să le înecăm cu alcool.

De aceea lupta cu alcoolul nu este una ușoară, pe care o putem duce singuri! Așa cum vă amintiți poate, it takes a whole village to raise a child!

 

ÎNSĂ – există lucruri pe care noi, părinții le putem face pentru a preveni cât mai mult consumul de alcool!

Studiile arată că factorul protectiv cel mai puternic pentru copil este …. RELAȚIA PARENTALĂ! Deși am început prin a vă spune că e posibil să nu reușim să ne protejăm copiii de consumul excesiv de alcool, acum continui prin a vă liniști și a vă demonstra că lupta noastră trebuie să continue, prin a le fi alături copiilor. Relația parentală, atunci când este bună, acceptantă și caldă în cea mai mare parte a timpului este cea mai grozavă protecție a copilului. De dragul ei, din încrederea pe care copilul o are în noi, el va vrea să nu se pună în pericol consumând alcool în exces. Mai jos aș vrea să detaliez câteva lucruri de care noi, părinții, avem nevoie să ținem seama.

 

Cover Satra Dads

 

1. Alege-ți bătăliile!

Cum putem face acest lucru? Acceptând cât mai multe lucruri legate de viața adolescentului, așa încât să rămână doar pericolul locul unde nu acceptăm. Cu alte cuvinte, trebuie să ne alegem bătăliile cu adolescentul. Astfel:

NU putem să îi cerem copilului să aibă 9 la teză, note mari, să aibă camera curată, să nu asculte trap, să nu se uite la prostii la youtube, să se tundă frumos, să aibă un stil decent de îmbrăcat si lista poate continua

ȘI

Să ne luptăm cu ei împotriva alcoolului!!!

Dacă avem noroc de un copil liniștit, cu puțin opoziționism, le putem avea pe amândouă. Dacr dacă nu…

Trebuie să alegem la ce capitol ne luptăm cu ei. Astfel, eu pot să îmi las copilul să aibă o relație mai ușoară cu școala și să lupt mai puternic împotriva alcoolului. Voi merge cu el la festivaluri să fiu acolo, să știe că sunt în gardă. Vom vorbi de un număr de ori agreat atunci când stă cu prietenii peste ora 9/10 seara.

Vom vorbi cu copiii despre faptul că vedetele, prietenii se laudă cu cât de mult alcool consumă și cât de cool e acest lucru. Le vom spune răspicat cât e de periculos pentru ei, însă, ca aceste discuții să nu rămână la nivel de morală care le intră pe o ureche și le iese pe cealaltă, e nevoie să ascultăm fără morală, fără judecată toate poveștile copiilor noștri legate de ce a făcut unul sau altul la școală. Ei au nevoie să știe că ne pot spune orice, oricând, iar noi nu îi întâmpinăm cu critică sau judecată!

 

2. Nevoia adoleescentului de risc

Un alt lucru de care trebuie să ținem cont este de nevoia de risc a adolesecenților! Dr. Dan Siegel a spus că adolescenții se caracterizează prin acronimul ESSENCE:

ES – Emotional Spark – scânteie emoțională – adică, tinerii simt emoțiile mai puternic și mai viu decât la oricare altă vârstă.

SE – social engagement (implicarea socială) – tinerii se caută unii pe ceilalți, devenindu-și unii altora atât tovarăși, cât și modele de viață.

N – novelty seeking – căutarea de nou – aici atitudinea de risc.

CE – creative exploration – exlorarea creative a opțiunilor – o aptitudine pe care mulți adulți o invidiază la adolescenți, deoarece ei văd soluții la situații care par fără soluție.

Astfel, noi, părinții avem nevoie să ținem cont de nevoia lor de distracție și de risc și să le oferim oportunități de a trăi situații cu grad mai ridicat de exicitare emoțională. Spre exemplu cățărat, skateboarding, actorie.

 

 3. Tu ești prima protecție a copilului tău

Astfel, asigură-l că orice s-ar întâmpla, chiar dacă a băut excesiv la o petrecere, te poate suna să te duci să îl aduci acasă. Sau să îl salvezi. Nu lăsa un moment să devină o tragedie. Eu le-am zis așa copiilor mei: “Chiar dacă ai băut, te-ai bătut și te simți rău, sună-mă! TU sau vreun prieten de-al tău! Vin pentru oricine!” Până acum, copilul meu m-a chemat pentru un prieten și el însuși a salvat doi copii mai mari decât el în situații grele. Și m-am bucurat de încrederea lui în mine.

 

4. Fii model pentru copilul tău!

Dacă bei în fiecare seara un păhărel de vin sau două beri, atunci e nevoie să analizezi de ce ai nevoie de ele în fiecare seară! Modelează o relație responsabilă cu alcoolul. Și, mai presus de orice, din cauza faptului că alcoolismul este o strategie de a face față emoțiilor copleșitoare pentru toți adulții, învață-ți copilul cum să își primească și gestioneze propriile emoții. Iar acest lucru îl vede la tine! Alcoolul, privit ca auto-medicație la emoții puternice de teamă, tristețe sau panică trebuie înlocuit cu un mod sănătos de a se raporta la sine!

Fiecare dintre noi are în familie o rudă (apropiată sau îndepărtată) care a abuzat de consumul de alcool. Fiecare dintre noi știe că acea persoană a avut o viață grea, atât de grea încât consumul de alcool a rămas singura opțiune de a se amorți, de a se anestezia. Fiecare dintre noi a simțit frică în prezența acelei persoane – ori frică de violența ei, ori frică de reacțiile sale necontrolate, ori frică de certurile care se iscau din cauza consumului de alcool. Sau, pur și simplu, frică de deconectarea de acea persoană, de lipsa de siguranță emoțională pe care o simțeam în prezența ei. De aceea, dacă noi înșine consumăm alcool ca să ne simțim mai bine, atunci avem nevoie să căutăm ajutor, fiindcă, fără să dorim, cauzăm multă durere și suferință celor dragi. Iar dacă noi vom ști să bem un pahar de vin sau o bere din când în când, atunci și copilul nostru va ști să aibă o relație bună cu alcoolul, chiar dacă, va face câte o trăsnaie în anii adolescenței. Copilul meu m-a avertzat că va face niște prostii pe ici pe colo – însă, fiind un capitol la care îmi permit să pun limite, i-am zis că îl mănânc cu fulgi cu tot! Dar, în același timp și să mă sune dacă el sau altcineva va fi în pericol.

Însă, mai presus de orice, e nevoie să rămânem conectați la copiii noștri, indiferent de vârsta pe care o au. Nu uitați că singura voastră influență bună este prin intermediul relației cu el!  

De asemenea, vă invit să consultați platforma campaniei www.alcoolulnutefacemare.ro pentru a descărca Ghidul adolescentului, Ghidul pentru părinți și Ghidul profesorului. Eu le-am citit și mi-au plăcut și sigur îmi folosesc.