Îmi amintesc din prima mea existență profesională, aceea de auditor la KPMG Eindhoven, o colegă, Wendy care îmi era supervisor. Și care atunci când s-a prezentat mi-a spus că, pe lângă meseria ei de zi cu zi, este și clini-clown. Adică merge la copiii bolnavi de cancer și îi face să râdă. Nu am răspuns nimic, decât un wow. Am realizat atunci pentru prima dată în viața mea cât de important este ca acești copii, pe lângă tratamentul împotriva bolii, pe lângă speranță, să aibă și frumusețe și râsete în viața lor!

DSC_6767

De curând am citit și am văzut la televizor ceva frumos, care m-a emoționat. Știți cum adeseori blamăm sistemele de stat de învățământ și de sănătate? Din fericire, știm cu toții că în aceste sisteme există oameni cu inimă bună, perseverenți, care își fac meseria cu dedicare. Astfel, medicii de la Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului Alessandrescu-Rusescu (INSMC) au inițiat un proiect amplu de renovare, utilare și echipare a Secției de primiri urgențe. Iar una din companiile mele preferate, Laboratoarele Boiron, prin intermediul fundației Omeoart, Asociația Culturală BOIRON a răspuns imediat solicitării prin suport și susținere financiară, și, așa cum veți vedea mai jos, și cu artă!! Astfel, alături de alte companii, s-a reușit în perioada mai-septembrie 2019 renovarea și modernizarea secției de primiri urgențe. Întreg proiectul a presupus renovarea și echiparea a 9 rezerve situate în imediata vecinătate a compartimentului de Primiri Urgențe al Spitalului de Pediatrie din zona Lacul Tei. Anul viitor Omeoart își propune să se implice și în proiectul de renovare a CPU.

DSC_6921

DSC_6923

Despre Omeoart eu am mai scris, însă simt să revin, deoarece iubesc implicarea lor în domeniul sănătății cu ajutorul artei.  Asociația a luat naștere în 2001, în Italia, din dorința de a crea un dialog între artă și homeopatie. Pentru că, așa cum spunea Christian Boiron, “Arta este cel mai bun medicament împotriva intoleranței și modul cel mai discret și incisiv de a explora inexplorabilul”. Inițial, Omeoart a avut drept scop strângerea de fonduri din vânzarea operelor de artă create de copii, fonduri pe care să le investească într-o secție a unui spital de oncologie din Roma. Cu timpul, Omeoart a reușit să creeze un întreg ambient nou într-un spital, pentru copiii care suferă de cancer și de alte boli care necesita spitalizare pe termen lung.

Și, așa cum au arătat majoritatea studiilor asupra impactului artei asupra recuperării și vindecării, rezultatele sunt mereu uimitoare (citiți aici despre cum arta umple golul interior al pacienților cu boli cronice și cancer, cum rezultatele medicale sunt mai bune, cum scad depresia și anxietatea etc).

DSC_6924

Astazi, Omeoart călătorește în întreaga lume, făcând mult bine în jur. Anul acesta l-a adus în România pe pictorul italian Gregorio Mancino, care în perioada 9-11 septembrie a pictat pereții Institutului. Fondator al Movimentart (arta în mișcare), Gregorio Mancino oferă momente caritabile spectaculoase în întreaga lume, realizând picturi în spitale, case pentru bătrâni sau școli. Este implicat activ pentru Telethon, purtător de cuvânt al UNICEF, treușind să aducă un pic mai multă bucurie de viață în 23 spitale, 42 de școli, 6 gări, 4 penitenciare (da, chiar și oamenii închiși au nevoie de frumos) și a pictat cea mai mare inimă mobilă a lumii cu BOIRON în Piața Domului din Milano în 2014.

DSC_6201

DSC_6739

Iar aici, Gregorio Mancini cu două doamne dragi sufletului meu, Andreea Esca și Mihaela Navrea!

DSC_6632