Tehnologia este un dar al oamenilor pentru oameni pe care, dacă îl folosim cum și cât trebuie, ne face viața mai bună. Nu putem să nu vedem beneficiile legate de sporirea calității vieții (cât de mult ne-a ușurat munca fizică, spre exemplu), pe cele de răsfăț, dar mai ales nu putem să nu remarcăm cât de mult a ajutat omenirea să evolueze. Doar dacă mă uit la aparatura medicală, la ajutorul imens dat persoanelor cu dizabilități (și nu mă gândesc acum doar la Steven Hawkins) care acum au și propriile lor competiții sportive, la modul mult mai rapid de a găsi informații pentru a învăța și a crește, realizez cât de recunoscători trebuie să fim tehnologiei. Totul e să ne amintim cât de des putem citatul lui Christian Lous Lange – “Tehnologia este un servitor grozav, dar poate deveni un stăpân periculos”.

Dacă atunci când aveam copiii mici nu vedeam atât de bine rolul important al tehnologiei în educația copiilor, astăzi având copii de vârstă școlară îl văd foarte clar. Simt să împărtășesc cum băiatul meu a învățat limba engleză în 6 luni de pe YouTube, uitându-se la vlogger-ul său preferat din acea perioadă, PewdePie. Sau cum fata mea cea mică, atunci când era preocupată să învețe table înmulțirii și spunea că e foarte stresată și că s-a săturat să se plimbe prin casă și să repete ca un papagal, a reușit să se concentreze și să facă jocuri de pe platforma educațională Kahoot. Pe fata mea mijlocie internetul a ajutat-o mult în pasiunea ei de a picta și a desena. Știu sigur că fiecare părinte are de povestit astfel de lucruri despre beneficiile educației digitale din familia sa.

Tehnologia e prezentă și în interacțiunile noastre împreună. Astfel, una din activitățile preferate ale mele cu copiii este să ne uităm la seriale pe Netflix sau să gătim rețete bune după canalul de youtube Jamilei. Să ne uităm la Tasty, la Brave Wilderniss sau la vloggerii preferați. La documentare despre orice ne pasionează. Dansăm JustDance, ne informăm pentru proiecte la știință. Desenăm pe tableta grafică.

 

kv1_1200x628

 

Cred că nu mai e nevoie să spun cât de vitală văd eu tehnologia în familie! Cu mențiunea că e nevoie ca timpul petrecut de părinți și copii împreună, în afara ecranelor să fie mai mare decât timpul petrecut singur în fața ecranelor. Chiar și atunci când folosesc copiii noștri tehnologia e nevoie să rămânem cât de conectați putem la ei. Să încercăm, pe cât putem, desigur, să nu facem ceea ce jurnaliștii numesc acum sharenting – adică să ne încredințăm copiii ecranelor, în timp ce noi facem treburi de-ale noastre. Sigur că toată lumea face sharenting, că nu prea avem cum, cu un ritm atât de alert al vieții, însă avem nevoie să ne uităm la acest aspect dacă el devine prea mult și prea frecvent.

De curând, Orange România a condus un studiu în rândul clienților săi asupra timpului petrecut de un adult pe un smartphone și a conluzionat că media este de 3.5 ore pe zi.

 

infografic_dispozitive_1a-1

 

 

De asemenea, tot această cercetare arată că cel mai folosit dispozitiv în familie este Smartphone-ul, urmat de Smart TV și de laptop.

infografic_dispozitive_3a-1

Tot acest studiu a arătat și ponderea activităților preferate pe care o persoană adultă o are în lumea digitală:

 

infografic_dispozitive_2a-1 (1)

 

Iar acum vin cu o altă veste bună și cu o invitație de a participa la un concurs. Anul acesta, Orange România a dat start-ul unui dialog la care până acum au participat 8 familii. Tema de la care au pornit este Relația dintre copii, părinți și tehnologie. Copiii au povestit cum folosesc ei tehnologia și cum îi ajută în viața de zi cu zi, iar părinții au vorbit despre felul în care ei înșiși se raportează la lumea digitală. Iată mai jos video realizat alături de cele 8 familii care au răspuns provocării Orange.

Pentru ca acest dialog să fie mai consistent, Orange vă încurajează să participați și vă invită la un concurs. Condițiile participării sunt următoarele:

  • Vârsta minima 18 ani
  • Să intrați pe pagina Comunității Orange și să răspundeți la întrebarea: Cum este folosită tehnologia în familia ta? Spune-ne cum o folosești tu și cum o folosesc copiii tăi.
  • Răspunsul postat trebuie să includă și comentariul părintelui, și pe cel al copilului. Sunt puse în joc 10 premii pe care le puteți câștiga, 10 pachete care conțin fiecare o boxă Bluetooth JBL Go 2, căști Bluetooth, USB hub, pix și breloc.

Concursul va avea loc în perioada 28 ianuarie – 10 februarie 2020. Abia aștept să aflu ce vor răspunde și ceilalți părinți și copii!