Ce se întâmplă în noi când ne dăm drumul creativității în artă?

Arta este fascinantă pentru noi toți pentru că atunci când o privim, dăm voie emoțiilor să fie în noi așa cum sunt ele. Iar când ne apropiem de un tablou, de o sculptură și intrăm în vibrație cu ce ne arată, când ne oprim partea rațională a minții și o lăsăm pe cea subconștientă să fie, atunci simțim că trăim o altă stare, una în care ne dorim să rămânem mai mult. Este starea în care suntem în contact cu sinele nostru.

În lucrul meu terapeutic, ori de câte ori desenez ceva fără să gândesc prea mult, sunt în contact cu mine. Iar apoi când privesc ce am desenat și povestesc despre ce am pus pe hârtie, aflu lucruri noi despre mine. Același lucru l-am observat și la copiii și adulții cu care lucrez, că arta este un mijloc de a ajunge la noi înșine. Arta este una din căile cele mai frumoase de a ne găsi pe noi și de a ne cultiva sănătatea mintală și corporală.

 

follenfant

(Sursă foto – Omeoart)

 

Despre Asociația Culturală Omeoart Boiron

Am pornit să scriu acest articol cu gândul de a vă povesti despre cât de vindecătoare este arta, dorind în acelai timp să vă prezint și o asociație dragă mie,  Asociația Culturală Omeoart care se află în strânsă legătură cu Laboratoarele BOIRON, cu care eu colaborez de câțiva ani. Omeoart s-a născut în 2001 în Italia din dorința de a crea un dialog între artă și homeopatie. Pentru că, așa cum spunea Christian Boiron, “Arta este cel mai bun medicament împotriva intoleranţei şi modul cel mai discret şi incisiv de a explora inexplorabilul”. La început Omeoart a avut drept scop strângerea de fonduri din vânzarea operelor de artă create de copii, fonduri pe care să le investească într-o secție a unui spital de oncologie din Roma. Cu timpul, Omeoart a reușit să creeze un întreg ambient nou intr-un spital pentru copiii care suferă de cancer și de alte boli care necesită spitalizare îndelungată.

Imagini omeoart Final 1

 

Nu este întâmplătoare asocierea artei cu sănătatea, fiindcă există atât de multe studii care arată ce efect benefic asupra sănătății are arta, studii pe care vi le povestesc imediat. Timidă încă în România, Asociația Omeoart a decis anul acesta să sprijine Festivalul naţional de teatru INDEPENDENT, primul festival de teatru din România ce reunește artiști și companii de teatru independent din întreaga țară în spații culturale independente sau necovenționale. Și la anul Omeoart va avea proiecte frumoase despre care vă vom ține la curent.

 

Imagini omeoart Final 3

 

Studii despre legătura dintre artă și sănătate

În 2010 American Journal of Public Health a publicat un articol cu titlul The Connection Between Art, Healing, and Public HealthÎn acest articol oamenii de știință au analizat peste 100 de studii despre impactul artei (muzică, arte vizuale, scris, dans) asupra sănătății și abilității de a ne vindeca. Dintre aceste studii, acelea legate de impactul artei vizuale care au avut drept participanți pacienți cu boli cronice și cancer, au arătat că beneficiile artei sunt de o valoare inestimabilă pentru sănătatea lor fizică și mentală.

Astfel, cercetătorii au remarcat că arta aduce următoarele schimbări în sănătatea pacienților:

  • Arta le umple golul interior și aduce pozitivitate
  • Rezultatele medicale sunt mai bune
  • Scade semnificativ nivelul depresiei
  • Se reduc stările de stres și anxietate, crescând emoțiile care le dau oamenilor o stare de bine
  • Îmbunătățire a spontaneității și a socializării.

Nu e nevoie să spun că aceste beneficii sunt de dorit nu doar pacienților din spitale, ci și celor care nu sunt bolnavi! Și eu am nevoie de ele în viața mea! Alte studii au arătat că impactul artei și al muzicii se reflectă nu doar în starea noastră mentală de bine, ci aduce și schimbări pozitive în corpul nostru! Iar pentru că eu cred mult în homeopatie, aș vrea să vă amintesc că ea este una din acele ramuri ale medicinii care vede și valorizează arta ca formă de a ne cultiva sănătatea psihică și fizică.

I Love Homeopathy

Așadar, haideți de aceste sărbători să creăm mai mult! Să ne luăm și cadourile pe care ni le dorim, dar să ne dăruim și creativitatea din noi, care abia așteaptă să iasă!