Majoritatea cuplurilor își doresc copii. Majoritatea femeilor își doresc să devină mame și majoritatea bărbăților își doresc să devină tați. Este o dimensiune a identității după care multe persoane tânjesc, fiindcă în această parte a sufletului se întrepătrund niște calități pe care toate ființele umane și nu numai le posedă – duioșia, căldura, abilitatea de a iubi, de a îngriji și proteja copilul pe care îl aducem pe lume. Sigur, și persoanele care nu au copii au aceste calități pe care le pun în alte relații apropiate și creează o lume mai bună în jurul lor. Cunosc multe persoane fără copii și este o bucurie să mă aflu în preajma lor, fiindcă neavând copii, au căutat un alt sens pentru viața lor, sens care pe mine m-a atras și m-a fascinat.
Dacă acum câțiva ani depresia era boala secolului, majoritatea specialiștilor în sănătatea mintală spun acum că infertilitatea este boala secolului. În acest articol aș vrea să vă atrag atenția asupra campaniei Susținem Natalitatea inițiată de SOGR în colaborare cu INSMC București și Asociația SOS Infertilitatea și susținută de Ministerul Sănătății. Înainte de a vă povesti despre acest proiect bun și necesar, pe care am ales să îl susțin și să îl popularizez și eu, la rândul meu, nu pot să nu vă ofer niște food for thought legat de întrebarea pe care eu, personal nu mi-am pus-o la vremea respectivă, dar pe care mi-aș fi dorit să mi-o pun și pe care o consider importantă atât pentru mamă, dar mai ales pentru copil – De ce vreau eu acest copil? Înainte să răspundeți, stați un pic cu voi însevă și scrieți răspunsurile cele mai sincere, chiar dacă nu vă plac și par egoiste. Sunt importante, fiindcă sunt despre noi. Pe multe din ele le-am bifat și eu. Voi da mai jos câteva alternative:
** vreau acest copil fiindcă îmi ticăie ceasul biologic și apoi nu mai reușesc să fiu mamă
** am multă iubire de oferit și un copil ar putea să beneficieze de ea și de toate calitățile mele bune
** eu nu am avut părinți buni și acum vreau să ofer copilului meu ceea ce eu nu am avut
** vreau să îi mai fac celuilalt copil un frățior sau o surioară
** nu am fost o mama bună la primul copil și vreau să fac mai bine a doua oară
** simt că un copil îmi va da un sens, eu în acest moment nefiind prea bine cu mine însămi, negăsindu-mi rostul în viața mea
** așa trebuie să se întâmple într-un cuplu
** nu merge relația de cuplu, de aceea aș vrea un copil – ca să ne uneasca iar, sau ca să îmi iau atenția de la ceea ce nu merge
** am avut o naștere traumatizantă și acum vreau să îmi iasă mai bine
** sunt bine cu mine, am o relație de cuplu bună și îmi doresc să cresc un copil, să mă bucur de el, să îi îndeplinesc cât mai multe nevoi și să fiu o mama sufficient de bună.
Pentru majoritatea dintre noi, răspunsul la întrebarea De ce vreau un copil? va fi un cumul dintre posibilitățile enumerate mai sus. Știu că, enumerate așa, aceste răspunsuri par să fie despre noi, mai degrabă decât despre copil. E firesc să fie așa, fiindcă suntem femei care au o istorie traumatică în spate, cu povești de viață complicate, iar multe din motivele pentru care vom vrea copil sunt despre a vindeca acel trecut. Este uman să simțim așa. Important este să ne cunoaștem cât mai bine, iar când ne vedem cu copilul în brațe să avem momente cât mai dese în care să ne punem întrebarea: “Cât e despre mine, în această relație, cât e despre puiul meu?” Iar pe parcursul creșterii copilului nostru, să încercăm ca balanța să incline din ce în ce mai mult către el.

Și vă mai spun încă un lucru care vine din sfera traumatologiei, pe care mi-aș fi dorit să îl fi știut înainte să am copii. Felul în care m-am născut eu, ca mamă; dacă propria mamă m-a dorit sau nu; dacă propria mamă s-a bucurat de mine sau nu când eram în burtica ei; dacă mama mea a avut o sarcina sau o naștere ușoară cu mine sau nu; dacă eu am fost în pericol la nașterea mea sau nu; dacă după nașterea mea mama m-a luat în brațe, s-a bucurat de mine, a fost disponibilă emoțional pentru mine sau nu. Toate acestea pot avea (nu 100% vor avea, precizez acest lucru) un impact asupra felului în care eu îmi port sarcina, felului în care eu nasc și, de cele mai multe ori, asupra fertilității mele.
Haideți acum să vă povestesc despre campania Susținem natalitatea, fiindcă mi se pare necesar să avem informații legate de fertilitatea noastră, a femeilor, mai ales atunci când vrem să facem copii. Faptul că multe dintre noi decidem să facem copii mai degrabă înspre vârsta de 32-35 de ani este, după părerea mea, un simptom al emancipării femeii, iar acum nu vreau să mă pronunț dacă e pozitiv sau negativ, este însă real. Pentru biologia noastră feminină sigur nu e pozitiv, acest lucru e clar, deoarece, conform Institutului Național de Statistică, 63.3% din femeile fără copii din România nu reușesc să aibă o sarcină după vârsta de 30 de ani, iar 93.3% dintre femeile fără copii din țara noastră nu reușesc să devină mame după 35 de ani. De aceea această campanie își dorește să vină în sprijinul femeilor din România pentru a le informa cu privire la
** scăderea rezervei de fertilitate (citiți mai multe info aici – https://www.sustinemnatalitatea.ro/blog/ce-este-rezerva-de-fertilitate-si-ce-importanta-are)
** factorii care influențează fertilitatea (vârsta, obezitatea, fumatul, cafeina și alcoolul, stresul, stilul de viață sănătos sau nu și, așa adăuga eu, istoricul traumatic psihic al femeii)
** AMH (hormon anti-Mullerian) – despre care atunci când vorbim, ne referim la rezerva de fertilitate și ale cărui valori nu au șanse să crească, ci, pe măsură ce înaintăm în vârstă, în scad.
„În timp ce bărbații pot produce un număr infinit de spermatozoizi, cu milioane de rezerve, femeile au, pe parcursul vieții, o cantitate limitată de rezerve ovariene pentru întreaga lor viață. Odată ce o femeie le epuizează, nu mai există nicio șansă de a concepe în mod natural după aceea. Femeile devin, în general, complet infertile după ce au atins menopauza. Prin urmare, este important să-și identifice și să-și evalueze rezerva ovariană dacă intenționează vreodată să aibă un copil. Testul hormonului anti-Mullerian (AMH) este o analiză simplă de sânge, care indică rezerva ovariană a unei femei și diagnostichează probleme precum infertilitatea, menopauză precoce sau rezerva ovariană scăzută. Acest test poate oferi o oarecare perspectivă asupra cantității rămase de foliculi și durata fertilității, dar nu există informații concrete despre calitatea acestora.” – Dr. Cristina Liliana Constantinescu. Despre utilitatea testului AMH puteți citi mai mult aici (https://www.sustinemnatalitatea.ro/blog/in-ce-echipa-joaca-amh-ul), însă, ca reguli generale, el trebuie făcut atunci când încercați mai mult de 6 luni să rămâneți însărcinată.
Mai jos filmul emoționant al campaniei Susținem Natalitatea:
Deși am trei copii și nu mai plănuiesc să rămân însărcinată, îmi doresc tare mult pentru femeile care vor copii să fie informate și să facă o prevenție a infertilității, care, așa cum spuneam la începutul articolului, a devenit boala secolului la femei și la bărbați. Eu, ca mamă de fete pre și adolescente, le-aș spune despre cauzele infertilității și despre cum fumatul și consumul de substanțe o influențează. M-aș gândi cum să fac un dans între emanciparea mea, ca femeie – să am o carieră, să muncesc cu drag, să dansez, să mă bucur de viața mea personală – și momentul, vârsta la care îmi doresc și pot să devin mamă.
Leave A Comment