Din ce în ce mai multe familii pe care le cunosc folosesc homeopatia în tratamentele medicale. Altele folosesc remedii homeopatice doar la copii și spun că funcționează imediat, însă la adulți încă nu au curaj să încerce. Iar multe alte familii nu vor să audă de homeopatie pentru că rezultatele sale nu sunt dovedite științific. La noi în familie a mers mai mereu, iar când ni s-a făcut teamă că nu ne mai ajută, am luat medicamente alopate. Îmi amintesc când Anna vomita în jet și am luat Arsenicum Album, iar vomitatul  s-a opritimediat. Apoi infecția ei de la picior când a luat nu mai știu ce. Despre febră și cât de repede trece cu Belladonna, nu mai vorbesc. Este adevărat că e nevoie și de un pic de rezistență din partea părintelui de a tolera puțină febră și a înțelege rostul ei în vindecare corpului. Dacă ne este teamă excesiv atunci când apare febra (teamă despre care știm că are o explicație foarte bine întemeiată, apărută dintr-o experiență mai veche) la noi sau la copil, atunci eu recomand părintelui să aleagă ce este mai bine pentru sine în acel moment.

Convingerea mea personală, nefondată științific medical, însă pe care o întâlnesc mult la marii doctori în psihologie pe care îi admir, este că omul este conectat cu natura mai mult decât își imaginează. Dr. Kent Hoffman subliniază acest lucru în toate cărțile sale. În Somatic Experiencing, o metodă de lucru cu trauma fondată de Dr. Peter Levine, metodă pe care o aprofundez în cadrul formării pe care am început-o anul acesta, fiecare persoană care lucrează cu sine are nevoie să se întoarcă nu doar la momentele traumatice, ci și la resursele sale care îi fac viața mai bună. Una din resurse pentru toți oamenii este mereu natura, ceea ce susține ipoteza acestei conexiuni indesctructibile dintre om și natură. Iar poetul Samuel Johnson scria la începutul secolului 18: Deviation from nature is deviation from happiness. Pentru mine, homeopatia este unul dintre modurile prin care această legătura dintre om și natură este evidentă, pentru că remediile homeopate făcute din plante vin în slujba vindecării ființei umane. Și nu numai a ei, așa cum veți vedea din articolul meu.

 

Homeopathy picture small

(Credit foto – Pixabay)

De curând, băiatul meu cel mare (11 ani jumătate) mi-a arătat un video pe youtube în care se spunea că homeopatia este doar o industrie care vinde placebo, biluțe cu zahăr. Am sărit în sus revoltată spunându-i că pot să fac și eu un video în care, dacă îmi pun în cap să susțin o cauză, că o să fac niște filme VR care par toate așa cum vreau să arăt. Aveam o dorință de a-i schimba percepția despre homeopatie, însă și el avea o dorință de a mă provoca în convingerile mele acelea mai rigide de viață. Poate că uneori avea chef să ia Nurofen ca să-i treacă febra, doar pentru că așa iau toți colegii lui de clasă, mi-a explicat el. Și de ce trebuie să fie el mereu diferit și cu homeopatia, și cu privitul la calculator, iar eu să fiu așa de boring. Am înțeles că discuția era despre rigiditatea mea, nu despre homeopatie. Așa că l-am ascultat. Despre biluțele de zahăr, despre cum nu e dovedit științific mare lucru despre cum funcționează homeopatia. Despre ce bani se încasează în această industrie pentru că îi păcălesc pe oamenii ca tine, mami. Păi din câte îmi amintesc, dau vreo 3-6 lei pe un tubuleț de remedii, domnul judecător! Și discuția a continuat.

– Dar când i-am dat lui Lassie (cățelușa noastră) biluțele de Arnica atunci când s-a lovit? am întrebat eu.

– A, da, ok, poate mai merge câteodată.

– Dar când ia Anna Cocculine, remediile homeopate de rău de transport din care iei și tu cinci o dată pentru că-s dulci, iar Annei îi trece? Și poate să citească în mașină, stând cu capul în jos, către carte și nu îi mai e rău?

– Bine, fie.

– Și când v-am dat și vouă, și pisicilor pastiluțe împotriva viermișorilor și au dispărut viermișorii imediat? OK, la voi, copiii a fost efectul placebo, dar la pisici și la Lassie tot placebo a fost?

– Fine!!! Să zicem că funcționează câteodată. Dar când am chef să iau Nurofen, că îmi place gustul, te rog să îmi dai voie și să nu mă iei cu Belladonna!

– OK, s-a făcut! Dar Oscilococcinum e ok să furi iarna din dulap, pe post de bomboane, așa-i?

– He he!

Pentru că eu nu am competențe medicale, voi reveni cu răspunsuri la voi din partea unui medic în curând pe blogul meu. Voi întreba dacă există vindecare sau este doar placebo în homeopatie. Dacă homeopatia funcționează și la boli mai grele. Dacă este știință sau pseudoștiință. Săptămâna viitoare, pe blog.

PS – Acest articol nu este sponsorizat :-).