Contrar părerii societății că a ne conecta cu copiii noștri înseamnă a comunica vorbind, limbajul principal de relaționare al acestora este, după priviri și mângâieri, jocul. De aceea, atunci când ne întoarcem de la servici și începem conversații cu copiii pentru a afla ce au făcut la grădiniță sau la școală, ei ne răspund că au făcut bine sau nimic. Astfel, eu încurajez părinții să lase la o parte conversațiile și să se îndrepte către limbajul lor favorit de a se povesti – jocul.

 

405813_143274562453125_803158557_n

(Kimmy și eu, poză de Alexandra Dincă)

Când băiețelul meu era mic, aveam o carte faină, un succes olandez în educația copiilor, numit “Oei, ik groei!” (adică “Ia uite, cresc mare!”). În acea carte scria ce salturi intelectuale fac copiii, ce jucării le plac și ce joculețe putem face cu ei între 0-2 ani. Iar unul dintre jocurile citite acolo era “Merge calul” – așa l-am tradus eu, l-am interpretat și am creat o melodie specială. Jocul este unul în care ritmul se schimbă ritmul, ceea ce pentru copii este minunat și ajută la dezvoltarea lor senzorială și la reglarea emoțională. Iată cum arată:

– Punem copilul pe genunchi cu fața la noi și îl săltăm într-un ritm la trap firesc, creind o poveste muzicală: “Merge calul merge calul ușor pe potecă”. Apoi, schimbăm ritmul din normal, la trap către lent.

– Ia uite, a obosit calul și merge încet. Iar călărețul (care e copilul) se leagănă dintr-o parte în alta, în timp ce îl susținem de mijlocel.

După care accelerăm ritmul:

– Vai, ia uite, a văzut căluțul nostru un iepuraș și s-a speriat și a luat-o la goană, tâgâdâm, tâgâdâm!! Timp în care copilul de pe genunchii noștri e săltat de noi și râde de mama focului.

Dar ia uitați ce se petrece acum:

– Și fuge, și fuge calul. Și-a-cu-ma ca-de calu-n-groapă-bum! – noi am deschis picioarele, iar copilașul cade ușor în groapa dintre picioarele noastre, în timp ce îl susținem de mijlocel.

Acest joc a fost preferatul tuturor copiilor mei de-a lungul timpului, de la câteva luni și până azi! Iar săptămâna aceasta l-am făcut cu Kimmy (care are aproape 7 ani), după care l-au cerut și cei mari!!