Azi vreau să vă povestesc despre o carte frumoasă și plină de duioșie, Pandora, scrisă și ilustrată de Victoria Turnbull, apărută recent la editura Humanitas Junior.

Pandora este o vulpiță care trăiește singură într-o lume de lucruri stricate.

Living in a world of broken things

 

Casa ei este făcută și decorată cu lucruri întunecate la culoare, pe care oamenii le-au aruncat și pe care ea, cu toate resursele interioare de creativitate și supraviețuire pe care le are, le repară. Însă nimeni nu vine să o viziteze.

Mending things

 

Până când, într-o zi, din cer cade o pasăre cu aripa frântă. Pandora o repară, așa cum știe ea să facă cu toate lucrurile. O face bine. Și îi place cu pasărea. Nu mai e singură.

Pandora sleeping with bird

 

Când pasărea se face bine, ea zboară în lume și în fiecare zi îi aduce lucruri frumoase, luminoase, care nu au nevoie de reparație. Fiindcă, o dată cu un suflet bun lângă tine, apar și lucruri bune, nestricate.

 

Bird bringing gifts

 

Dar într-o zi, pasărea nu s-a mai întors la prietena ei. Oare pentru că îi mulțumise Pandorei cu recunoștință că i-a salvat viața, iar acum voia să își trăiască viața ei mai departe? Pandora e rămas tristă.

 

Pandora

 

Însă, după ce și-a trăit tristețea, Pandora pare că a procesat înțelesul a ceea ce s-a întâmplat. Pasărea i-a arătat că există frumusețe și bucurie în lume. Pasărea i-a redat speranța că există bucurie. Astfel, Pandora a înțeles că viața ei este nu numai despre a repara lucruri gri stricate, ci și despre a trăi partea ei luminoasă și plină de flori!

 

Pandora hope house

 

Astfel, cartea Pandora scrisă și ilustrată de talentata Victoria Turnbull, câștigătoare a numeroase premii internaționale este o poveste frumoasă pentru copii (și adulți) despre speranță, bucurie și viață cu flori. Eu o văd ca pe o alegorie a poveștii fiecăruia dintre noi – avem momente în care ne simțim greu în viața noastră, când nu vedem decât lururile pe care le avem de reparat la noi, la copii sau la cei dragi. Însă atunci când ne dăm voie să ne conectăm cu adevărat la cei dragi, când suntem buni cu ei, așa cum a făcut Pandora cu prietena ei, pasărea, atunci această conectare ne aduce darurile vieții și ne arată florile și înmugurirea copacilor, care există în jurul nostru, alături de toate lucrurile care au nevoie de reparație.

Am scris cu drag această prezentare a cărții Pandora, apărută recent la Humanitas Junior, fiindcă o iubesc, îmi plac ilustrațiile și ador să o simt în mână – cartea are coperțile de mătase! O bijuterie!

 

Pandora cover