Nu cred că am întâlnit un studiu despre educația sexuală care să nu arate că acei copii care au beneficiat de ea, își încep viața sexuală mai târziu, au mai puțini parteneri sexuali, mai puține sarcini neprevăzute și au mai puține boli cu trasmitere sexuală față de acei copii care nu au beneficiat de un astfel de educație. Așadar, educația sexuală, înțelegerea faptului că sexualitatea este o parte din identitatea fiecăruia dintre noii, nu îi face pe copii să își înceapă viața sexuală mai devreme, care este temerea majorității părinților (mai ales care au fete, de ce să nu recunoaștem). Cu cât această educație se face mai devreme, în copilăria mică, cu atât copiii vor privi sexualitatea nu ca pe ceva rușinos sau tabu, ci ca pe un lucru normal, despre care se poate vorbi deschis în familie.

 

Și pentru că iubesc cărțile și încurajez tratarea copiilor cu respect (ceea ce presupune printre altele, oferirea de informații corecte despre cum se fac copiii, spre exemplu, în locul poveștii “inocente” cu barza), am propus la începutul colaborării mele cu Editura Humanitas traducerea cărții Where Willy Went, scrisă de Nicholas Allen. Ea a apărut în limba română în noiembrie anul trecut și a fost tradusă minunat la Ed. Humanitas Junior: Unde a dispărut Pișpirel! Această carte este atât de bună, fiindcă datorită umorului pe care îl are povestea, ne ajută pe noi, părinții să povestim copiilor despre sex cu mai multă naturalețe.

 

Unde a disparut Pispirel

 

Cartea este minunată pentru copiii care au vârsta între 3-8 ani, deși am citit-o și copiilor de gimnaziu, care s-au distrat tare la anumite pasaje din carte. Ea deapănă povestea lui Pișpirel, un spermatozoid care locuiește în unul din testiculele domnului Brown, alături de alte 300 de milioane de spermatozoizi. În această lume a lor ei au o bancă, un cinematograf, o școală etc. Ei bine, despre eroul nostru, Pișpirel aflăm că este foarte slab la matematică (nu știe cât face 54+135), însă este foarte bun la înot!!

Unde-a-dispărut-Pispirel-calc-5

La fel și Barosanu!! Dar iată că într-o zi, vine marea cursă de înot al spermatozoizilor, la care marele premiu constă în oul cald, moale și pufos al doamnei Brown. Toți participanții primesc două hărți – cea a doamnei și cea a domnului Brown.

 

hqdefault

 

După care toți pornesc cu mic, cu mare în marea cursă (da, ne arată în carte cum domnul și doamna Brown se iubesc în pat, cu o perdea pentru noi, cititorii).

 

Unde-a-dispărut-Pispirel-calc-9

 

 

Unde-a-dispărut-Pispirel-calc-5bis

 

Poate vă întrebați cine câștigă după mult efort și ca urmare a talentului de bun înotător? DEsigur, Pișpirel câștigă cursa și iată ce minune le arată cartea copiilor noștri petrecându-se în burtica doamnei Brown.

 

Unde-a-dispărut-Pispirel-calc-11

 

Finalul cărții este deosebit de amuzant – se naște o fetiță care, atunci când merge la școală descoperă că nu e foarte bună la matematică, dar e foarte bună la…..înot!!!

Acum, la finalul prezentării acestei povești duioase, calde și cu umor despre cum apar copiii pe lume, un aspect esențial al educației sexuale, vă încurajez să o aveți în familie și să o citiți împreună cu copiii voștri. Zâmbiți și râdeți împreună – fiindcă râsul eliberează tensiunea, jena și rușinea care ni s-au acumulat în ființa noastră, a părinților după atâția ani în care am primit multe mesaje neadecvate și rușinoase despre sex.