Cartea Regele Ugu este una din cărțile lui 2018 din simplul motiv că la noi în familie mai rar s-a citit o carte de atîtea ori ca aceasta! Scrisă și ilustrată cu măiestrie de Adam Stower, recent apărută la Ed. Humanitas Junior, Regele Ugu este povestea lui Andi Firicel care, aflat în ultimele trei zile ale anului școlar, speră să scape până la vacanță de o întâlnire cu Michi Înhățău (fiul primarului) și banda lui de prieteni extrem de periculoși, dar cu “creierul cât un cartof copt”,  Gemenii Dulap și Tomi Prăjină Bostan.

20180730_181047(0)

 

Acesta este Andi Firicel:

FB_IMG_1533045212928

Acesta este Michi Înhățău, hărțuitorul lui Andi:

FB_IMG_1533045239891

Iar acestia sunt subalternii nătângi, gemenii Dulap și Tomi Prăjina Bostan:

20180731_085825

Asa cum poate vă așteptați, Andi nu scapă de Banda lui Michi și, după ce îi păcălește bine, încercând să fugă de ei, alunecă într-o gaură-tunel, prin care ajunge în regatul formidabilului, incredibilului, maiestuosului, trăsnitului Rege Ugu!! Rege care este de fapt….o fată cu barbă!!

20180731_161633

 

 

Când am aflat prima oară acest lucru, Kimmy mi-a spus să ne uităm prin toată cartea la poze să vedem dacă există Ugu și fără barbă! Iată felul în care cei doi eroi fac cunoștință:

“- Eu sunt Andi Firicel, începu Andi. Dar…ia stai așa! spuse el mijind ochii. Ai barbă! N-am mai văzut în viața mea băiat cu BARBĂ!

– Cum ÎNDRĂZNEȘTI! protestă regele Ugu indignat. Eu sunt FATĂ cu barbă!”

Regele Ugu domnește peste regatul său nu singur, ci alături de prietenul său wombatul Herbert (Herb) care este obsedat de tuneluri și care aprobă toate deciziile regești! Priviți-l cât de adorabil este!

FB_IMG_1533045233124

Andi și Regele Ugu devin prieteni imediat, însă aceată armonie a sufletelor nu durează mult pentru că Michi și banda lui îi amenință. Însă Andi și Ugu le pregătesc o mulțime de capcane și îi înving. Din nefericire, Michi Înhățău nu acceptă înfrângerea cu una, cu două și se răzbună prinzându-l în laț pe wombatul Herb, asistat de Teo P. Riculosu. (Nu pot să nu remarc ingeniozitatea traducerii numelor haioase ale tuturor personajelor în limba română). Dar răzbunarea nu se rezumă doar la atât! Michi Înhățău vrea să doboare pădurea cu buldozerul!!

FB_IMG_1533045223983

 

Nu vă faceți griji, așa cum toți răufăcătorii din toate poveștile și filmele își primesc desertul, și în această poveste se va întâmpla așa! Din acest punct încolo, copiii vor savura, alături de părinții lor – dacă decideți să o citiți împreună, iar eu vă recomand acest lucru – felul în care duo-ul Andi – Regele Ugu le fac felul lui Michi și benzii lui de prostănaci! Harta Capcanelor de la paginile 92-93 este extrem de trăsnită și amuzantă, descriind un plan detaliat de bătaie, în care Andi e folosit drept momeală.

20180731_161604

 

“- Deci eu am fost momeala? se zburli Andi.

– Mda, confirmă Ugu. Am dat cu tine pe Toboganul Trei B, ca să ajungi pe Cărarea Capcanelor. Păienjenoasa și Podul Trosc și Buf sunt printre preferatele mele. Doar nu credeai că ai avut tu nhoroc, nu?

– Și tunelul? întrebă Andi.

– A, da! Herb, drăguțul de el, zise Ugu. Păi trebuia să-l duc pe Michi spre Zboingațopotron, nu? Și să dau cu el în Canalizator, nu? Planul face totul!”

Da, planul face totul! Iar regele Ugu îi va fascina pe copii pentru că are o minte năstrușnică care născocește cele mai inteligente și mai uluitoare planuri!

Această carte haioasă, minunată, plină de ghidușie, cu ilustrații la fiecare pagină, cu personaje pe care le iubești instant, cu denumiri trăsnite pentru invențiile celor doi eroi, prinde mult copiii, și datorită umorului de baie pe care copiii îl adoră, și datorită mesajului important că hărțuitorii (cei care fac bullying) nu câștigă!!

FB_IMG_1533045141815

(Sursa foto: Humanitas Junior)