Ahhh, ce cuvinte! “Cum l-ai crescut, asa il ai”, aud de la cei din jur cand copilul meu imi zice asta la nervi.

Iata ce imi zic copiii mei la nervi, cand nu le dau ce vor ei (vreau sa precizez: cand nu le dau ce vor ei sunt doua posibilitati: sunt incarcati cu emotii neexprimate sau nu sunt. Cand nu sunt incarcati ei zic: ahhhh, eram sigur ca nu primesc asta. Cand sunt incarcati cu multe, zic cele de mai jos:

Yuri: “Proasto, idioato, tampito!”

Anna: “ploasta idioata si tampita”

Kim: “poa, bebe!” – da, ea ma face bebe, oare de ce :-).

(Foto: Andrada Militaru, Studio Maria)

E normal sa ne zica copiii cuvinte urate la nervi? Nu arata asta lipsa de respect? ca se duc de rapa toate valorile noastre?

Hai sa ne gandim asa.

1. Cu cine ne certam noi cand avem sacul plin? cu partenerul nostru, cu parintii – cu cei apropiati. Atunci copiii cu cine sa se certe decat cu noi, parintii?

2. Ce le zicem noi partenerului nostru care e sacul nostru de box? Nu le zicem cuvinte prea magulitoare, ma gandesc. Iar cei care citesc aici si se gandesc: “pai eu nu vorbesc niciodata urat, nu injur” – asa cum as fi zis si eu acu o vreme – sa ne gandim ce facem noi cand ne enervam? Reprosuri, amenintari, blamari – deci tot scuipam agresivitate, doar ca nu folosim cuvintele alea, injuraturile alea….

Si aici, la pc 2, ce sa le mai cerem copiilor nostri sa ne zica, daca noi insine nu zicem cuvinte prea magulitoare….

Anyway, cand imi sta mintea clara, cand primesc un epitet din asta ma joc: “Aoleu, cum mi-a zis? Tampita! nu pot sa cred, asa ceva nu mi-a mai zis nimeni de acum 10 minute!” si copiii incep sa rada.

De ce zic asa si nu fac morala? Pai….mai fac si din aia…dar…oricum, morala nu are farmec si nu functioneaza. Cine si-a ascultat vreodata parintele sau profesorulcu empatie cand a primit morala? Cred ca nimeni.

De ce zic copiii epitetele astea parintilor? fiindca copiii au nevoie de un zid in care sa arunce cu pietre (nu la propriu 🙂 atunci cand sunt furiosi. Un sac de box. Iar daca noi nu suntem aia, atunci cine? Si cred ca ii ajuta sa nu le luam personal. Sa privim situatia de la distanta, ca un observator care vede: copilul meu e tare furios. Sub furia aia se ascunde o durere pe care eu nu o stiu. Ce sa fac: sa il las sa taca si sa isi inghita durerea, sau sa il las sa se descarce un pic pe mine? sa fiu sacul lui de box? dupa care sa ne imbratisam si sa ne iubim si sa ii reamintesc cat il iubesc?

(Foto: Andrada Militaru, Studio Maria)

Ieri dupa masa Yuri imi cerea timp special cu electronice. Avuseseram deja, nu mai aveam energie de timp special cu electronice, asa ca tot ii ziceam “Nu, iubirea mea. Maine da. Acum facem timp special cu orice altceva”. El imi zice: “Tampito, proasta si idioata”

Eu: “Aoleu, asta cere pedeapsa! Tu nu ai invatat ca asa cuvinte trebuie pedepsite? Gata pedeapsa level 1: arunc cu sosete in tine si cu pantaloniii astia imprastiati”. Fug dupa el, Yuri rade de se strica, mai rar il aud asa cu rasul ala. Yuri fuge prin toata casa.

“Tampito”, zice el cu gura pana la urechi.

Eu: “Gata, acum urmeaza pedeapsa level 2 (ca tot ii plac lui jocurile video cu nivelele alea tampite si idoate si enervante!!!). Acum iti dau sa te imbraci cu chiloti cu Hello Kitty!”

“Waaaaaa, nhuuuuuuu!” fuge el razand. Eu il adoram!

“Tampitooooo” ma striga el parca zicand: “Aici suuunt! gaseste-ma!”

“Ah, iar tampita! gata, pedeapsa level 3: chiloti murdari, galbeni si maro in capul tau!” – sorry, e varsta la care baiatul meu rade de moare cand aude de chiloti murdari, de chestii de WC etc. Am de unde sa apuc astfel de chiloti in casa mea, asa ca ii pun, tinandu-mi respiratia si pentru autenticitate, in capul meu!

Raaaade…

Mi-a spus tampita toata seara de duminica…si sunt sigura ca asa va face si azi! fiindca asa de fain ne-am conectat si ne-am iubit!