Nu de puține ori părinții pe care îi cunosc mă întreabă care este părerea mea despre vaccinul gripal – să îl facă sau nu copiilor lor? Răspunsul meu este mereu că, sigur, este decizia fiecărui părinte dacă să își vaccineze copilul la modul general. Însă, în contextul acestor vremuri tulburi, în care pericolul îmbolnăvirii duble cu gripă și Covid este mai mare, și după discuții cu prietena mea, dr. Ilinca Tranulis, care este medic pediatru și pe care o voi cita mai jos, îmi permit și să fac recomandarea de a vaccina copiii. Desigur că, în final, fiecare dintre noi trebuie să se informeze pe cont propriu, mai ales ca vaccinarea este un subiect sensibil în România. Apropos de (ne)vaccinare la modul general, am făcut parte dintre părinții care nu și-au mai vaccinat copiii de la vârsta de 1 an jumătate în sus (pe băiat până la 4 ani, totuși). Acum un an și ceva, cei doi copii mari m-au întrebat dacă ei au fost vaccinați sau nu, iar eu le-am răspuns că nu le-am administrat toate vaccinurile. M-au certat la propriu atunci și mi-au cerut să le recupereze. S-au temut pentru sănătatea lor.

Pentru o mai bună informare asupra vaccinului gripal, vă recomand să consultați platforma educațională www.atlasgripal.ro, care reprezintă prima platformă educațională avizată de Ministerul Sănătății care deschide conversația despre vaccinarea antigripală în rândul copiilor și adolescenților în sezonul 2020-2021. Proiectul este inițiat de Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) și scoate în evidență, prin conținut interactiv, rolul extrem de important al profesioniștilor din domeniul sănătății. Imunizarea antigripală este cu atât mai importantă cu cât, potrivit unui studiu realizat anul acesta de IMAS cu privire la atitudinea și percepția părinților asupra vaccinării antigripale în rândul copiilor și adolescenților, medicii și sistemul de sănătate beneficiază de un capital de încredere considerabil, în rândul segmentului de vârstă 25 – 60 de ani. Cu toate acestea, peste 49% dintre respondenți declară că nu au o părere clară cu privire la vaccinare și că nu dețin informații suficiente. Potrivit aceluiași studiu, 28,9% dintre participanții la cercetare din mediul urban și 33,7% dintre respondenții din mediul rural consideră că s-au informat cu privire la vaccinarea antigripală a copiilor și au decis să nu își vaccineze copiii. În ceea ce privește percepția cu privire la categoriile sociale pentru care vaccinarea antigripală asigură protecție, 72% dintre părinți consideră că vaccinarea protejează copilul, iar sub două treimi afirmă că vaccinarea protejează întrega familie, respectiv întreaga comunitate (63,2%, respectiv 59,9%).

Mai jos aș vrea să vă redau opiniile a doi medici primari din România pe care sigur îi cunoașteți și voi, pe care eu, personal îi apreciez foarte mult (iar Ilinca este și prietena mea de-o viață de părinte).

Vaccinarea antigripală este foarte importantă cu sau fără COVID, deoarece povara anuală a gripei este foarte mare. Însă este cu atât mai importantă în sezoanele în care există o circulație intensă de virusuri gripale. Dacă evoluția infecției cu noul coronavirus va rămâne aceeași, evident că va exista foarte multă emoție. Pentru a scădea această emoție, putem așadar să realizăm vaccinarea pentru singurul virus pe care îl putem preveni, din aceste virusuri, respectiv pentru virusul gripal.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatru, Institutului pentru Ocrotirea Mamei și Copilului Al. Rusescu.

„Pentru sezonul 2020-2021, sunt deja disponibile în farmacii vaccinuri gripale tetravalente cu administrare intramusculară sau intranazală. Este foarte important ca fiecare dintre noi să se consulte cu medicul de familie pentru a alege vaccinul optim, în funcție de vârstă și starea de sănătate.”, a declarat Dr. Ilinca Tranulis, Medic Specialist Pediatru.

Am citit și am ascultat o parte din podcasturile de pe site-ul www.atlasgripal.ro, iar mie, personal mi-au folosit pentru a înțelege mai bine importanța vaccinării, mai ales în contextul posibilității dublei îmbolnăviri cu Covid și gripă. De aceea vă încurajez să navigați și să vă luați cât mai multe informații despre prevenție, despre gripă, vaccinare antigripală, protecție și despre felul în care, protejându-ne copiii, ne protejăm întreaga familie. În plus, mă bucur să fi avut ocazia să adresez o parte din întrebările cele mai arzătoare ale părinților cu privire la vaccinarea antigripală unui medic pediatru specialist și să pot împărtăși răspunsurile primite cu voi. Totodată, vă încurajez și pe voi să vă consultați de fiecare dată cu medicul copilului vostru în legătură cu aspecte ce țin de sănătate, pentru a lua întotdeauna o decizie informată.  

Înainte de interviu, mi-ar plăcea să vă anunț că pe lângă vaccinul cu administrare intramusculară, există disponibil pe piață și vaccinul cu administrare intranazală, sub formă de spray – asta pentru că îmi amintesc cât de stresată eram ca mamă de copil mic, atât de injecție, cât și de teama copiilor față de vaccin.

Q0. Cum este gripa diferită față de alte răceli? Este mai grea, mai complicată?

Dr. Ilinca Tranulis:

Gripa este o viroză sezonieră, cu evoluție mai ales în sezonul rece al fiecărui an. Virusul gripal face parte din familia Orthomixovirusurilor, are mai multe tipuri de tulpini, iar acestea se modifică de la an la an. Răcelile obișnuite sunt date tot de virusuri, din alte familii, și se manifestă de obicei cu febră mică 2-3 zile, stare generală ușor alterată, rinoree (curge nasul), odinofagie (durere în gât). Copiii își revin rapid, dar pot persista secrețiile nazale și durerea în gât 1-2 săptămâni.

Gripa este ceva mai serioasă de atât, de obicei se instalează foarte brusc, în decurs de câteva ore, cu febra mare – 39-40 grade Celsius, ce poate dura 3-5 zile, stare generală foarte proastă, cefalee (durere de cap), oboseală. Pot exista durere în gât și rinoree, dar și dureri musculare și/sau osoase. Gripa se poate complica cu pneumonie, otită, sinuzită, iar în unele cazuri, la anumite grupe de vârste (copii mici 1-5 ani, bătrâni, persoane cu boli cronice), chiar cu deces.

Q1. Cum funcționează, la modul general, un vaccin în producerea imunizării împotriva gripei? Cât de eficient este un astfel de vaccin? Care sunt beneficiile sale? Există și dezavantaje?

Dr. Ilinca Tranulis:

Există două tipuri mari de vaccinuri: vaccinuri cu virus inactiv și vaccinuri cu virus viu atenuat.

Cele cu virus inactiv conțin fragmente de virus ce determină apariția anticorpilor în organismul vaccinat. Ele se administrează intramuscular. Eficiența față de tulpinile din vaccin este de mare, peste 80%. Avantajul principal al unuia dintre aceste vaccinuri este că poate fi administrat oricând începând cu vârsta de 6 luni. Durerea la locul injecției persistă 2-3 zile. 

Cele cu virus viu atenuat conțin virus care a fost modificat astfel încât să nu acționeze la temperaturi mai mari de 37 grade Celsius. Administrarea se face printr-un spray intranazal, iar în mucoasa nazală el determină apariția de anticorpi și activează niște celule implicate în apărarea împotriva virușilor. De aceea, răspunsul este mult mai complex, asemănător cu cel dat de boală. Eficiența este asemănătoare cu a vaccinurilor injectabile. Beneficiile majore sunt răspunsul imun complex și administrarea facilă, nedureroasă, singurul dezavantaj fiind disponibilitatea lui doar pentru grupa de vârstă 2- pana la 18 ani. 

Q2. De ce să ne vaccinăm împotriva gripei? Este bine să o facem an de an?

Dr. Ilinca Tranulis:

Eu recomand tuturor pacienților mei și familiilor acestora să se vaccineze. Gripa este o boală neplăcută, atunci când o ai tu, adultul, sau copiii tăi, pe care nu vrei să îi vezi cum suferă. Chiar dacă există tratament, uneori efectele adverse ale acestuia sunt și ele neplăcute (greață, vărsături), iar vindecarea nu este imediată. Pentru riscul de complicații, gripa este de preferat să fie evitată. 

Virusul gripal își schimbă forma, suferă mutații de la an la an, deci chiar dacă am făcut gripă într-un an, nu înseamnă că avem anticorpi împotriva tuturor tulpinilor, și nici nu știm cât persistă ei. Așadar, vom putea face gripă în anii următori, sau chiar și în același sezon. În fiecare an, OMS prezice ce tulpini vor circula și acestea vor fi conținute de vaccin. Ne vaccinăm în fiecare an pentru a ne asigura că suntem mereu protejați.   

Q3. Este mai important anul acesta mai mult ca oricând, în contextul Covid-ului, să ne vaccinăm copiii? Doar pe ei, sau și pe noi, părinții?

Dr. Ilinca Tranulis:

Din punctul meu de vedere, ar trebui să ne vaccinăm în fiecare an, dar în acesta, cu atât mai mult. De multe ori simptomele se suprapun cu cele de Covid. Așadar, când apare febra, dacă suntem vaccinați antigripal, ne izolăm și urmărim evoluția împreuna cu Medicul de Familie. Dacă nu am fi vaccinați, ar fi util să ne testăm, probabil atât pentru gripă, cât și pentru Covid, iar în cazul unui rezultat pozitiv pentru gripă, să primim noi tratament curativ și cei apropiați, profilaxie cu același antiviral. Sistemul sanitar e extrem de solicitat, cu cât prevenim mai multe îmbolnaviri, cu atât mai bine.

Q4. Adeseori considerăm că gripa este o boală ușoară. În ultima vreme, însă, auzim în media despre cazuri complicate ale gripei. Care sunt riscurile pentru un copil sau adolescent cu o sănătate stabilă, să manifeste o complicație a gripei și cum arată ea?

Dr. Ilinca Tranulis:

Gripa poate afecta pe oricine, dar cei predispuși la complicații serioase și chiar deces sunt copiii cu vârsta 1-5 ani, vârstnicii și cei cu boli cronice. Așadar, un copil mic poate fi în pericol de complicații, chiar dacă are o stare bună de sănătate. Adolescentul sănătos cel mai probabil va trece prin boală fără complicații, deși cu stare proastă și disconfort pentru câteva zile.

Copiii sunt cei care transmit foarte ușor virusul, atât în familie, cât și în colectivitate. Ei sunt cei care pot îmbolnăvi un bunic sau un frate mai mic. Vaccinarea lor ar putea deci contribui la protejarea celor din jur. 

Q5 Este adevărat că cei mici contribuie semnificativ la răspândirea gripei?

Dr. Ilinca Tranulis:

Da, este adevărat. Cei mici își desfășoară activitatea în colectivitate, cei sub 5 ani nu poartă măști și nici nu respectă întocmai toate recomandările de nerăspândire a virusului: spălat pe mâini des, tușit în cot sau în șervețel, apoi aruncarea șervețelului la coș și din nou spălat mâinile. Ei împart jucăriile, chiar și obiectele din timpul mesei. Petrec mult timp în spații insuficient aerisite. Așadar, prezența într-un colectiv a unui copil bolnav poate duce la îmbolnăvirea colegilor și a educatoarei sau învățătoarei. Toți copiii astfel îmbolnăviți vor transmite celor de acasă, pentru că ei sunt contagioși cu 1-2 zile înainte de apariția simptomelor.

Q6. În afară vaccinuri, cum ne putem proteja împotriva gripei?

Dr. Ilinca Tranulis: Putem încerca să ne protejăm așa cum facem împotriva oricărei viroze. Așa cum am menționat, regulile de igienă trebuie să fie stricte (spălam des mâinile, dacă ne simțim bolnavi, stăm acasă, dacă tușim, tușim în cot sau în șervețel pe care îl aruncăm la coș, apoi spălăm din nou mâinile, la fel facem și după ce ne suflăm nasul). Purtarea corectă a măștii și distanțarea socială posibil să ajute într-o oarecare măsură la limitarea răspândirii gripei. Totuși, nicio metodă nu este la fel de eficie