Scrierea de cod (coding-ul) este una din activitățile cele mai studiate de cercetători în ultimii 10 ani. De ce? Pentru că despre ea se afirmă că îi ajută pe copii să dezvolte aptitudinini extrem de valoroase și în viața reală, nu doar să știe să programeze în mediul online. Iar în articolul de azi, pe care am bucuria să îl scriu în parteneriat cu Orange România, aș vrea să să vă prezint beneficiile acestei activități pentru copii, la vârsta pe care o au acum și așa cum se vor manifesta în viitor.
Ce este coding-ul?
Simplu spus, coding-ul reprezintă un limbaj de programare, prin care o ființă umană îi transmite unui computer o listă de instrucțiuni prin care îi spune ce să facă. El face posibilă crearea de software, jocuri video, websites și aplicații. Odată cu amploarea pe care o ia tehnologia în toate domeniile de activitate, codarea devine o aptitudine necesară pentru a soluționa probleme la locul de muncă. De aceea, cei care vor stăpâni abilitatea de a coda vor avea șanse mai mari în meseriile care devin tot mai digitalizate. Pe măsură ce tot mai multe țări introduc codingul în curricula școlară încă de la grădiniță, apare întrebarea – De ce există atât de mult entuziasm în jurul acestei abilități de programare? Bill Gates spunea că a scrie programe îți dezvoltă mintea și creează un nou fel de a privi lucrurile, care va fi de ajutor în toate domeniile. El vorbea despre ceea ce se numește în psihologie, efecte de transfer (transfer effects).
Ce sunt efectele de transfer?
Transfer effect se referă la abilitatea persoanei de a folosi cunoștințe și aptitudini dobândite într-un domeniu pentru a obține diferite obiective în alt domeniu. Spre exemplu, studiile arată că aptitudinile de a juca șah sunt utile în a învăța limba latină, în a antrena creierul și în video gaming (Sala și Gobet, 2017).
Într-o lucrare din februarie 2021, trei cercetători din domeniul educației (Siddiq & Sánchez-Scherer) au scris despre acest lucru, aducând argumente în favoarea unei ipoteze importante legată de coding, și anume: coding-ul implică procese de gândire similare cu cele din alte domenii, cum ar fi matematică, dezbatere, procese de rezolvare a conflictelor dar și în zone mai complexe ale științei.
Câteva beneficii ale scrierii de cod
Coding-ul este, în fapt, o altă limbă. Toată lumea știe că este extraordinar pentru copii să învețe limbi străine încă de când sunt micuți, pentru că le dezvoltă sinapse noi în creier și le facilitează o viziune mai largă asupra oamenilor și a comportamentelor lor. Limbile straine îi învață pe copii să comunice, iar coding-ul are un limbaj propriu. Fiecare literă a alfabetului are o formulă special alcătuită din 0 și 1. În felul acesta copiii învață să comunice cu calculatorul și să își exprime comenzile către calculator cu ajutorul unei noi limbi străine.
Scrierea de cod susține creativitatea copiilor și dezvoltă gândirea critică. Experimentând diverse căi pentru a găsi soluții la situația pe care încearcă să o creeze / rezolve pe calculator, copiii încearcă și gândesc noi strategii.
Coding-ul dezvoltă abilitățile matematice, deoarece îi ajută să vizualizeze concepte abstracte și le oferă șansa să aplice matematica în lumea reală. De aceea, așa cum spuneam la început, codarea este introdusă în foarte multe țări în programele STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics).
Deși poate părea dintr-un cu totul alt domeniu, scrierea de cod ajută la dezvoltarea aptitudinilor de storytelling. El are un set de comenzi de început, mijloc în care progresează acțiunea și sfârșit, la fel ca în povești. Acest proces de gândire comun scrierii de cod și storytelling-ului facilitează și alte aspecte ale procesului de învățare, cum ar fi scrierea creativă și comunicarea orală.
Invitația Orange de a participa la concursul #SuperCoders
De aceea vin azi cu invitația din partea Orange România de a vă iniția copiii în coding. Programul #SuperCoders, despre care v-am mai povestit și în alți ani, a ajuns la a 8-a ediție. El este gândit pentru copiii cu vârste între 10 și 14 ani din toată țara, care au crescut cu acces zi de zi la tehnologie și au deprins intuitiv cum să o folosească. Pe lângă life skills despre care v-am povestit mai sus, copiii își pot dezvolta în cadrul atelierelor SuperCoders abilitatea de a edita video (folosite chiar si pentru TikTok și Instagram) și de coding.
Haideți să vă zic care sunt cele trei etape ale programului și vă rog să vă notați în special data limită de înscriere la concurs.
- Prima etapă a programului SuperCoders constă într-o serie de ateliere online gratuite despre diverse abilități digitale. Noutatea de anul acesta este spectrul mai larg de abilități pe care atelierele îl vor aborda, de la graphic design, până la game streaming și coding în Scratch. Mai exact, copiii pot participa la o serie de ateliere online de specialitate, ce vor fi difuzate pe canalul de Youtube Orange Romania, susținute de cunoscuți ai mediului online (Creative Monkeyz, Edi Brandabura, sau Sebastian Dobrincu). Aceste ateliere online se încheie pe 11 noiembrie, însă pot fi urmărite oricând pe YouTube Orange România.
- Concursul Național SuperCoders 2021 care are niște super-premii! – Copiii sunt provocați să dezvolte o animație proprie pe platforma online Scratch pornind de la un început de poveste a personajului Coder, pentru care cei mici trebuie să-i găsească un final. E un exercițiu util, care le testează copiilor atât abilitățile de utilizare a programului, cât și imaginația. Mai multe detalii despre concurs, dar și povestea de la care copiii trebuie să pornească animația necesară înscrierii sunt disponibile aici: https://oran.ge/SuperCoders9.
Premiile sunt grozave – locul I primește un laptop Huawei MateBook D15 2021 și un router AX3, locul II o tablet M10 HD 2nd Gen, iar locul 3 un set de Samsung Galaxy Buds Plus Black. Iar primii 50 de câștigători vor participa la Academia SuperCoders.
Calendarul Concursului este acesta
- 11 octombrie – Lansarea înscrierilor
- 18 noiembrie, ora 23 59 – Termen limită pentru înscrieri în concurs
- 19 noiembrie – 08 Decembrie – Evaluarea înscrierilor de către Juriu
- 09 decembrie – Publicarea câștigătorilor
- 20 ianuarie – Începe Academia online SuperCoders
- Academia
Cei 50 de câștigători ai Concursului național vor intra într-un modul avansat de programare care durează 12 săptămâni și care are loc exclusiv online în perioada ianuarie – aprilie 2022. Îndrumați de trainerii Simplon România, copiii vor învăța limbajul de programare JavaScript cu ajutorul activităților și proiectelor interactive, precum și ce înseamnă noțiuni ca: structuri de programe, bucle, variabile, testarea și corectarea erorilor. În plus, pe parcursul Academiei, coderii vor participa si la diverse activități surpriză, care îi vor ajuta să descopere noi hobby-uri, cărți și, bineînțeles, să lege prietenii.
Aici găsiți toate detaliile concursului – https://oran.ge/SuperCoders9.
Vă invit, așadar, să vă înscrieți copiii la #Concursul Național SuperCoders.
Cei 50 de câștigători ai concursului vor fi anunțați pe 9 decembrie și vor intra în modulul avansat de programare care va începe în luna ianuarie 2022. În plus, pe lângă beneficiile concrete de învățare a unor abilități, la fel de importantă este partea de conexiune între copii, între copii și mentorii lor, între mințile lor sclipitoare. Fiindcă nu există împlinire mai mare decât aceea de a fi în preajma unor suflete și minți asemănătoare cu a ta și cu care poți râde și crește alături!
Mult succes tuturor!
Leave A Comment