Cand intrebi un copil ce vrea sa se faca cand e mare, el iti impartaseste o parte tare frumoasa si calda a lui. Iti spune despre visele sale, despre cum este el in acest moment, despre ce il anima si il pasioneaza. Despre cum vede el lumea, ce vrea sa schimbe la ea. Dar cel mai mult, raspunsul lui la intrebarea “Ce vrei sa te faci cand vei fi mare?” arata nevoia lui de contributie. Cum vreau eu sa contribui la binele lumii, la binele celor dragi si la binele meu?

De aceea, orice raspuns al copilului este minunat. Spre exemplu, fetita mea mare vrea sa fondeze o gradina zoologica in care maimutele sa mearga libere, iar copiii sa poata sa se joace direct cu ele. Nu vorbeste despre asta in videoclip, ci despre pasiunea ei pentru interior design. Fata cea mica vrea sa se faca fotbalista si ingrijitoare de delfini. Vedeti, aceste raspunsuri vorbesc despre nevoile lor de a fi aproape de fiinte bune si frumoase, despre nevoile lor de a oferi grija si de a primi grija. Mai jos am atasat un filmulet cu o conversatie in care am rugat-o pe fetita mea, Anna, sa imi povesteasca despre ce isi doreste ea sa devina cand se face mare.

Pentru ca rapsunsul la aceasta intrebare ne spune atat de multe despre sufletul lor, despre visele si indoielile lor, e nevoie ca noi sa nu il comentam niciodata. Sau sa il invalidam. Sau sa le dam idei despre alte profesii care castiga mai bine, sau care sunt mai realiste. Copiii au nevoie sa fie primiti si validati cu ce au ei in sufletul lor in momentul acesta.

Si pentru ca stiu cat de important este sa ne gandim si la nevoia noastra de a-i insoti pe copii in realizarea viselor lor, eu pun bani deoparte de cativa ani pentru momentul in care ei ajung la facultate. Poate isi doresc o universitate mai scumpa din strainatate, iar eu imi doresc sa dispun de niste bani care sa ii ofere copilului meu mai multe optiuni. Poate isi doresc un curs sau material cu care sa isi porneasca un business personal. Groupama Asigurari ofera un produs foarte bun pentru ca noi sa punem bani deoparte. Este vorba despre Asigurarea de viata cu economisire pentru copii. In cadrul acestei asigurari, parintele economiseste bani pentru inceputul de viata profesionala a copilului sau, iar, in caz ca parintele pateste ceva, copilul primeste protectie financiara garantata.  Exista optiunea ca aceasta asigurare sa fie incheiata de unul sau ambii parinti. Avantajele acestui tip de asigurare sunt in primul rand flexibilitatea legata de valoarea si frecventa sumelor de plata, de protectia impotriva inflatiei si de structura contractului, care sa se potriveasca stilului de viata al parintelui.

Felul in care eu realizez aceasta asigurare pentru cei trei copii ai mei este sa depun o suma lunara, care anual este revizuita impreuna cu consultanta mea – daca ramane aceeasi sau daca o crestem. Am posibilitatea sa adaug si sume one-off, atunci cand dispun de resurse financiare mai multe.

Una peste alta, mie imi e bine sa stiu ca lunar pun niste bani deoparte pentru fiecare din copiii mei. Asadar va invit sa ne gandim la viitor si sa ne oferim un pic de protectie si siguranta stiind ca economisim in fiecare luna. Acest gest ne da un confort psihic bun si ne indeplineste si noua, ca parinti nevoia de contributie despre care vorbeam la inceputul acestui articol!