Când copiii mei erau mici nu existau prea multe resurse pentru a ne învăța copiii despre siguranța online. Atunci tot ce făceam eu, ca mamă, era fie să stau cu ei și să supraveghez (ceea ce recomand în continuare oricum), fie să interzic. Era multă-multă tensiune în interiorul meu când îmi vedeam copiii online. Astfel, focusul meu legat de siguranța online era pe control, în loc de educare și împuternicire a copilului.

Din fericire, vremurile s-au schimbat de acum 8-9 ani când eu trăiam această poveste, iar azi Google vine în ajutorul părinților și profesorilor cu site-ul Eroii Internetului. L-am explorat și eu, ca și cum aș avea copiii mici și m-am bucurat sincer să îl descopăr.

Google a venit cu 5 lecții de bază pentru copii, reguli care îi vor ajuta să se bucure de mediul online și să îl navigheze în siguranță. Este ideal ca toate aceste lecții părintele să le exploreze împreună cu copilul său. Ele sunt prezentate sub forma unor jocuri în tărâmul Interland, jocuri în care copilul câștigă puncte, pe măsură ce trece de la un obiectiv la altul. Spre exemplu, în tărâmul amabilității, copiii câștigă un scor bun de amabilitate dacă alege instrumentele necesare pentru a transmite bunătate colegilor Internauți și pentru a-i bloca pe cei care creează probleme.

Vă redau imediat cele 5 lecții pe care le veți găsi pe platforma Eroii Internetului și pe care copilul de 5-7 ani e bine să le învețe de pe acum. Mi se pare că, așa cum copilul învață să se spele pe dinți de la vârsta cea mai fragedă, la fel de important e să învețe să fie în siguranță pe internet din momentul în care începe să îl folosească. Dacă deprinde de la vârsta aceasta mică cât de important este să fie amabil, să își pună o parolă sigură, să recunoască agresorii, să ceară ajutor atunci când are îndoieli, atunci când va fi mai mare protecția va fi deja asigurată, fiindcă are ABC-ul din copilăria mică.

Cele 5 lecții sunt

  1. Distribuie cu prudență – este important să avem grijă de intimitatea fiecăruia dintre noi, atât cea personală cât și a prietenilor. Conținutul pe care îl distribuim e important să fie adecvat vârstei copilului, să nu rănească și să respecte dreptul la intimitate.
  • Nu te lăsa păcălit (copiilor le va place această lecție, fiindcă, la modul general, ei adoră să detecteze păcăleala și să o aducă la suprafață. Îi împuternicește)
  • Securizează-ți secretele

Copilul tău va fi încântat să inventeze o parolă ultra sofisticată pe care să nu o poată ghici nimeni din afara familiei (dar pe care să o cunoască mama și tata).

  • E cool să fii amabil
  • Dacă ai îndoieli, întreabă – aici cred că e mai mult de povestit. Copilul va veni către părinte cu întrebări și îndoieli doar dacă relația sa cu el este una bună și apropiată. Atunci va avea curaj să îl întrebe sau să îi povestească întâmplări din mediul online.

Iar acum vă provoc la un #concurs.

Pasul 1. V- aș îndruma mai întâi să descărcați ghidul familiei și să îl parcurgeți, pentru a vă familiariza cu conținutul – aici. Credeți-mă, acest ghid și tot site-ul Eroii Internetului vă salvează ore de citit cărți pe tema educației online a copiilor!

Pasul 2 – Jucați-vă cu copiii voștri jocurile legate de cele 5 lecții în Interland. Notați-vă scorurile și felicitați-i la fiecare pas! Aduceți cât mai multă voioșie și entuziasm în timpul jocului!

Pasul 3. Comentați la această postare, pe Facebook sau Instagram, care a fost lecția preferată a voastră și a copilului vostru și ce moment al interacțiunii dintre voi v-a plăcut cel mai mult. Folosiți hashtag #EroiiInternetului și dați tag către mine, Otilia Mantelers.

Pe 11 septembrie voi alege 1 persoană (prin tragere la sorțipe random.org) care va va primi un Kit minunat, Eroii Internetului, pe care îl vedeți în pozele de mai jos și care conține – manualul pentru părinți, o agendă cu activități pentru copiii voștri, planșe care vă servesc la a face măști cu Eroii Internetului din Interland.
Have fun exploring Interland!