Toți părinții au griji pentru copiii lor. Vor să ca ei să aibă o viață bună și liberă, în care să exploreze ce e în jur și să se cunoască pe sine. De aceea, ori de câte ori copiii fie se tem de ceva, fie se comportă nerezonabil (agresează alte persoane, vorbesc urât, sau sunt interiorizați și nu mai ies din lumea lor), noi părinții ne facem griji și….vrem să îi schimbăm pe copii. Vrem să îi ajutăm să își schimbe comportamentul, pentru a se bucura din nou de viață. Este minunat că noi, părinții vrem asta pentru copiii noștri. De la noi, se vede totul bine, intenția este una empatică și bună. Însă cum se vede de la copil grija părintelui? Se vede ca și cum ceva e în neregulă cu ei…Revin aici.

Ați observat cum ceea ce ne îngrijorează la copil reprezintă și una din rănile noastre cele mai adânci? De exemplu, atunci când copilul doarme prost, noi avem o rană emoțională mai veche legată de somn. Ori cineva nu ne ducea la culcare în mod plăcut când eram mici, ori eram certați fix înainte de somn, ori plângeam singuri în patul de bebeluș și nu venea nimeni la noi . Când copilul mănâncă mult, noi avem o rană legată de greutatea corporală. Probabil că am fost grăsuți ca și copii și prietenii râdeau de no. Când copilul mănâncă puțin, noi avem o durere veche legată de amenințări, pedepse sau recompense legate de masă. Poate cineva ne spunea când eram mici că primim desertul numai după ciorbă, iar noi ne doream desertul și mâncam ciorba…cu teamă și tensiune. Poate eram certați că nu mâncăm tot din farfurie.

Da, așa fac copiii. Subconștient, pentru că sunt profund conectați cu noi, ei știu să scoată la iveală acele dureri ale noastre. Pentru a putea fi vindecate la noi.

Astfel, pentru că avem acele răni în relația cu copiii, atunci când ne îngrijorăm pentru comportamentul pe care vrem să îl schimbăm la ei, vom veni încărcați cu o tensiune imensă. Pe care, firește, copiii o simt. Și o simt ca pe o povară care nu e a lor. Și, ce e mai dureros, ei o simt ca și cum ceva e în neregulă cu ei…Și, știți cum e, nu? Cu cât simți mai mult că nu ești minunat, ba dimpotrivă, că ai defecte, cu atât parcă te simți mai blocat și te adâncești în izolare. Copiii, ca și adulții, când se simt izolați și deconectați, își intensifică comportamentul care ne îngrijorează.

Așadar, ce e de făcut? Să acceptăm copiii așa cum sunt și să îi iubim necondiționat? Că doar iubirea necondiționată e aia pe care o arăți când copilul tău face lucruri care fie te rănesc, fie te îngrijorează, nu? Despre așa o iubire vorbim, nu doar de aceea pe care i-o arătăm când copilul cooperează, se simte fericit și face ce e bine pentru el și pentru noi. Cum îi arăt eu copilului că îl iubesc când înjură? Când pârăște? Când lovește? Când e timid și eu mă sperii că asta îl va trage în jos în viață? Da, pot spune că face toate astea din vina părintelui, deși nu cred. Și chiar dacă ar fi așa, asta e situația de acum. Cum îi arăt iubirea necondiționată? Cum îi arăt acel „Te iubesc așa cum ești?” E greu al naibii, nu? ESTE! Fiindcă trebuie să îi arăți acea iubire când tu ești plin de durerile tale…

 

4148256042_caf23a0649_z

(Credit foto: Flickr.com)

 

Revin la întrebarea din paragraful de mai sus: ce e de făcut? Să acceptăm copiii așa cum sunt și să îi iubim necondiționat? Sau să îi ajutăm să treacă peste greutăți și să se bucure de viață? Răspunsul e: AMBELE, DAR MAI ÎNTÂI PE PRIMA! Doar că, pentru a ajuta, trebuie mai întâi să accepți ce este. Una din cele patru întrebări transformatoare ale lui Byron Katie atunci când simți o teamă este: Cine ai fi tu fără acel gând? Adică – nu-i așa că aș fi mai liber și mi-aș iubi copilul mai mult fără gândul: „Copilul meu trebuie să….mânânce mai mult, să doarmă mai bine, să nu mai vorbească urât, să fie mai sociabil…etc..”?

Cu alte cuvinte…nu aș iubi oare copilul mai mult dacă nu aș vrea să îl repar…imediat? Ba da. Dar asta înseamnă:

  1. Să mă duc la rănile mele pe care le retrezește copilul meu. Să le plâng și să le dau atenție.
  2. Pasul doi ar fi să învăț să iubesc și să arăt copilului iubirea necondiționată mai ales atunci când are acel comportament care mă îngrijorează. Adică sa ACCEPT ce e acum.
  3. Pasul trei ar fi să stau o vreme cu el și cu comportamentul acela. Vă spun din inima și experiența mea – e locul cel mai bun în care te afli, să iubești copilul cu ce face el care te doare pe tine. Fiindcă, în timp, datorită vindecării tale, ajunge să nu te mai doară.
  4. Iar pasul patru – să ajuți copilul să schimbe acel comportament, ca să aibă o viață mai liberă. Dacă o faci din acest punct, schimbarea nu mai e pentru noi, pentru a scăpa de îngrijorare. Ci e doar pentru copil.

De aceea….de sărbători, vă provoc să ne iubim copiii fără să ne mai dorim să îi reparăm. Să observăm toate îngrijorările care apar la noi atunci când:

  • Ei vor cadouri scumpe
  • Nu vor să împartă
  • Nu vor să se vadă cu copiii prietenilor noștri
  • Nu le place nimic din ce facem cu ei.
  • Se ceartă cu frățiorii săi
  • Nu vrea la bunici.

 

După aceea, să povestim cu cineva despre aceste îngrijorări. Apoi, povestiți-mi, dacă aveți timp, aici, sau cu partenera / partenerul de cumplu cum vă e după ce ați dat atenție tristeții voastre și cum vă simțiți cu copilul. Nu-i așa că parcă e mai ușor? Parcă vă acceptați copilul mai ușor și mai cu iubire? Nu-i așa că nu mai simțiți acea urgență de a repara copilul imediat? Că aveți sentimentul minunat: „Timpul e de partea mea. Stau cu copilul meu iubit acum. Nu mă îngrijorez. Îl iubesc așa cum e. Mai târziu poate veni schimbarea. Acum nu e vremea ei. Acum e vremea să nu îmi mai repar copilul și să îl iubesc cu totul. Cu tot ce nu îmi place și mă îmgrijorează.”