Nu o dată am auzit povești legate de începutul de an școlar ale adulților, povești în care persoanele își aminteau cât de rușine le era, încă de la cele mai mici vârste, să meargă la școală fie cu haine vechi, fie cu cele ale fraților mai mari. Cu rechizite ponosite. Și cred că înțelegeam de ce. În loc să simtă entuziasmul revederii cu colegii, bucuria studiului, copiii își consumau energia psihică comparându-se cu ceilalți copii, sau simțind rușinea că ei nu sunt la fel de buni, de valoroși ca și colegii lor. Fiindcă psihicul dispune doar de o anumită cantitate de energie, pe care o folosește în anumite directii.

Educația, pe lângă relațiile de atașament bune cu cei din jur, este unul din factorii esențiali în dezvoltarea copiilor. Profesorii sunt importanți, fondurile și investițiile în programe școlare la fel, însă aș vrea să nu uităm valoarea emoțională inestimabilă a rechizitelor și hainelor școlare.

Orice persoană are nevoie de stabilitate. Sistemul nervos uman are nevoie de ea, pentru ca ființa umană să se dezvolte armonios și pentru a deveni curioasă, aventuroasă și deschisă să descopere lumea. Spiritul sănătos de aventură se naște din stabilitate. Chiar dacă nu își dau seama și nu știu să spună, copiii se simt mai în siguranță cu un ghiozdan organizat, în care au creioane, stilou, pensule, caiete și cărți. Se simt mai încrezători în sine și în capacitatea lor de a funcționa în clasă, când ajung la școală echipați cu tot ce le trebuie pentru a facilita procesul de învățare. Doar din poveștile pe care le-am ascultat de la persoane care nu au avut rechizite și haine bune mi-am dat seama de importanța acestora în crearea independenței lor. Nu mai spun că și eu învăț mai cu drag și poftă la vârsta mea când investesc în caiete, agende și stilouri colorate.

credit foto – Pixabay

Din nefericire, așa cum am povestit și explicat mai sus, copiii din familii defavorizate vor simți acest consum de energie psihică la începutul anului școlar, dacă nu au haine bune, rechizite și jucării, asemenea colegilor lor. Din fericire, chiar dacă nu putem ajuta toți copiii din țara noastră, ne putem implica fiecare dintre noi în susținerea lor. Iar azi vă povestesc despre o acțiune inițiată de Danonino și susținută de Carrefour și Fundația Comunitară Concordia prin care ajutorul nostru e înlesnit prin structura organizată a acestui program. Iată în ce constă această campanie:

** Danonino a plasat cutii de donații în 30 de hipermarketuri Carrefour (11 din București, restul din celelalte orașe ale țării)

** Împreună cu copilul nostru, căruia vrem să îi cultivăm bunătatea, generozitatea și grija față de alți copii cu posibilități materiale reduse, dar cu dorință puternică de a învăța și cu o nevoie de a fi privit la fel ca ceilalți copii, accesăm site-ul danonino.ro și alegem supermarketul în care vrem să donăm hainuțe, jucării, cărți, caiete, rechizite. Putem dona fie lucruri noi, fie mai vechi.

** în plus, pentru a le aduce un zâmbet pe buze copiilor, Dino de la Danonino donează către cei mici 10 000 de caiete pentru școală și 10 000 de produse Danonino.

Haideți să facem împreună începutul de an școlar cât mai frumos, mai colorat și mai bun pentru copiii din mediile defavorizate. Să îi ajutăm pe acești copii să își consume energia aia bună a sufletului nu în îngrijorări și frici, ci într-un proces de învățare cu entuziasm și de apartenență la colectivul clasei lor[RR3] [RR4] . Perioada de desfășurare a proiectului este 12 august – 15 septembrie.

În plus, copiii noștri au șansa să își exprime natura lor generoasă, ajutându-i să se gândească la cei din jur care nu au o viață atât de bună ca a lor. Generozitatea face parte din structura ființei umane, dar pentru a fi manifestată, este nevoie să o exersăm și să o punem în acțiune. Iar asta putem face împreună cu copiii noștri ori de câte ori avem ocazia, fiindcă ei învață cu adevărat din comportamentele noastre.