Începtul de an marchează momente de analiză a ce a fost bine și ce nu în anul trecut. Poate chiar în anii trecuți. Sunt momente bune, fiindcă reflecția e o calitate umană pe care, dacă o punem în practică, ne face bine, ne poate putea ajuta să avem o viață mai bună. Așa că ne stabilim obiectivele:

** Să mâncăm mai sănătos
** Să fim mai organizați
** Să nu spunem DA când vrem să zicem NU
** Să nu mai fugim după oameni indisponibili (fizic, relațional și emoțional)
** Să fim de partea noastră, indiferent ce facem
** Să facem mai mult bine celor din jur, atunci când putem
** Să oprim viciul X, Y, Z
** Să recunoaștem oamenii disponibili și prezenți pentru noi
** Să fim în contact cu sinele nostru
** Să plecăm din relațiile care ne fac rău corpului și sufletului
** Să economisim (mai bine)
** Să petrecem timp mai mult cu cei dragi
** Să încetinim ritmul prea alert al vietii
** Să citim mai mult
Etc.

Fiecare are propriile rezoluții pentru 2023. Sănătoase și bune.

Sunt convinsă, de asemenea, că fiecare dintre noi a observat că nu reușim să îndeplinim o mare parte din ele. Aș vrea să explic un pic procesul intrapsihic, pentru a nu ne mai certa că nu ne ies lucrurile, ci pentru a ne înțelege mai bine și a ne organiza mai eficient.

Să luăm, spre exemplu, rezoluția numărul 1, fiindcă e una din cele mai des întâlnite de pe planetă.

“Vreau să mănânc mai sănătos”.

O parte din mine vine cu avânt pe 1 ianuarie 2023 la ora 11 și rostește această intenție. Se face liniște în interior, pare că toate părțile din sufletul meu sunt de acord că e ce trebuie. Mai puțin una de vreo 3-4 ani care zice:

Cum să nu mănânc eu dulciuri zilnic? Dar eu, băiețel de 3 ani, ce fac cu sentimentul de singurătate? Când mănânc, parcă e mai bine un pic, mă mai uit și la TV, nu mai simt, așa, singurătatea“.

sau

Eu trebuie să mă îngraș, ca să nu atrag priviri asupra mea. Dacă sunt slabă, sunt prea atrăgătoare pentru unii bărbați / băieți din preajma mea si e periculos. Mai bine mă îngraș. Așa sunt în siguranță. Nu se uită nimeni la mine”.

sau

Am nevoie să fiu mai grăsuț, fiindcă atunci când mă lovește bunicul, să mă doară mai puțin”.

sau

“Cum să nu mănânc și să nu mă îngraș? Bunica mea traiește pentru ca eu să mănânc tot ce îmi pune ea în farfurie. Și mai e și cochetă, pe deasupra. Și nu e loc pentru două frumoase în familia asta. Fetițele mici trebuie să fie doar copii, nu fete frumoase”.

sau – pe asta o știm mulți dintre noi:

“Eu cu ce umplu golul din interiorul meu? Golul acela care a apărut ca urmare a neîndeplinirii nevoilor mele de atașament cu mama și cu tata. Cum să umplu golul că nu mă simt special/ă pentru ei? Că mă simt abandonat/ă? Că nu am voie să simt durere, frică și tristețe, pentru că adulții nu se descurcă cu emoții din astea, mai complicate? Cum să umplu eu golul ăsta care a apărut pentru că eu nu pot să percep iubirea alor mei? Iubirea eu aș fi perceput-o prin gesturi mici, prin tandrețe, prin îmbrățișări, prin priviri de bucurie îndreptate către mine. Prin bucuria lor de mine. Prin căutatul meu.

Scuze, eu o să umplu golul mâncând.”

Etc.

Așadar, vedeți, e mai complicat cu partea asta care se opune intenției mele de a mânca sănătos și echilibrat. Fiindcă ea e o parte mică de copil, care a luat demult hotărârea să mănânce altfel din motivele expuse mai sus. Și altele, fiecare le are pe ale sale.

Așadar, atunci când ne punem intenții, e important să știm că există părți în noi care se opun materializării acestei intenții. Altfel, ea ar fi fost îndeplinită demult. Și partea aceasta are nevoie să fie cunoscută, înțeleasă, nu hulită și aruncată într-un colț de cameră. Uneori nu putem cunoaște partea asta de unii singuri, ci doar în terapie, fiindcă e foarte abilă în a se ascunde de conștientul nostru. Uneori însă, o putem cunoaște și de unii singuri.

Așadar, când ne punem intenții, să ni le punem cu blândețe, cu înțelegere și cu bună-știința procesului intra-psihic. Că dacă știm cum funcționează, nu ne mai blamăm și ne place mai mult de noi. Când ajungem să ne cunoaștem fetița sau băiețelul din noi care se opun, când îi înțelegem motivele protective pe care le-a avut la vârsta aceea mică, ne place și mai tare de alcătuirea noastră!

La mulți ani! Să avem un 2023 cum avem nevoie!