În luna martie a apărut acel video viral în care Cynthia Nixon vorbea despre inepuziabilele așteptări pe care societatea le are de la femei. Așteptări legate de comportament, de mod de a gândi și de imagine a corpului. A fost poate unul din cele mai distribuite video-uri din toate timpurile, ceea ce a arătat că femeile nu mai vor să se identifice cu așteptările celor din jur, fie ei bărbați sau femei. Femeile nu vor să mai simtă rușinea că nu îndeplinesc așteptări. Rușinea, așa cum a cercetat-o dr. Brene Brown ca nimeni altcineva de pe planetă, este teama de deconectare de ceilalți și de aceea este o emoție atât de greu de simțit. “Shame derives its power from being unspeakable” (Rușinea își ia puterea din faptul că nu e rostită), scria Brene Brown. Iar la femei, tot studiile sale au arătat că pe primul loc este rușinea legată de corp (urmată de rușinea de a nu fi o mamă bună). 90% din femeile intervievate au spus că simt rușine față de corpul lor. Câte femei nu cunoașteți cărora le e rușine de felul în care s-a transformat corpul lor ca urmare a sarcinii, spre exemplu? Cum, pentru a-și ascunde corpul, adoptă stiluri de îmbrăcat care le ascunde frumusețea și feminitatea. Câte femei nu cunoașteți care spun că le e rușine să facă dragoste cu lumina deschisă, fiindcă nu le place corpul lor…E tulburător și dureros pentru noi, femeile să nu ne bucurăm de viață din cauza rușinii. Tocmai de aceea e nevoie să nu transformăm îngrijorările noastre în secrete, fiindcă secretul, așa cum știm din psihologie, favorizează rușinea. Nu avem nevoie de mai multe subiecte tabu care să ne îndepărteze una de cealaltă și de cei pe care îi iubim.

Credit foto – Raluca Badescu Photography

În această direcție este și campania inițiată de Always® c are de peste 30 de ani este alături de femeile din toată lumea prin produsele sale de igienă intimă, investind în tehnologie și cercetări pentru a le înțelege nevoile. Iar unul din subiectele tabu care trezesc sentimentul de rușine în femei, este incontinența urinară. Felul personal de a mă raporta la rușine, puternic influențat de Brene Brown și de propria mea muncă cu trauma mi-a arătat că rușinea își pierde puterea atunci când lucrurile sunt scoase la iveală și rostite. De aceea încurajez mult femeile să vorbească despre niște lucruri atât de intime, care aduc multă rușine, dar care, o dată scoase la lumină, își pierd puterea de a ne rupe sufletul în două.

Studiile arată că 40% dintre femeile din România cu vârsta de +18 ani, au avut cel puțin un episod de incontinență urinară în ultimele 3 luni, ceea ce ne arată că multe dintre noi cunoaștem acest fenomen în mod intim și apropiat. Îmi amintesc că acum câteva luni am vrut să merg după mai multă vreme la ginecolog și a trebuit să vorbesc o întreagă ședință de terapie pe acest subiect. Cât de multă rușine legată de corpul meu am, de felul lui de a funcționa și de a arăta. De felul în care m-am preocupat de el și l-am abandonat, fiindcă nu l-am iubit și apreciat, fiindcă nu am văzut această atitudine în jurul meu. Ceea ce gândim, urâm, disprețuim, admirăm la acceptabilitatea corpului nostru ajunge și impactează mai mult decât felul în care noi arătăm. Impactează felul în care iubim, muncim, felul în care comunicăm și construim relații. Până și felul în care suntem părinți este afectat de comparația corpului nostru cu imaginea construită de societate.

Pentru a sprijini femeile care manifestă simptome de incontinență urinară, Always® a lansat gama de absorbante Always Discreet, cu un strat subțire și puternic absorbant. Cu aceste produse, femeile ce se confruntă cu incontinența urinară se pot bucura din nou de încredere și siguranță în fiecare zi.