Relația părinte copil s-a schimbat enorm de un an de zile încoace – trăim vremuri fără precedent, în izolare, cu restricții multe în libertatea noastră de mișcare. Vremuri care, pe de cealaltă parte, ne-au determinat să găsim soluții flexibile în munca noastră și la școala online. Și pentru că atâta energie psihică a fost consumată în direcția lui “a face”, a rămas mai puțină pentru “a fi”. A crescut enorm incidența tulburărilor psihice, și la adulți, și la copii. Astfel ca că azi vin cu două idei de a îmbunătăți partea cea mai importantă a existenței noastre – verbul “a fi”, fără de care verbul “a face” nu poate exista. Există multe citate legate de vitamine, iată două care îmi plac: 

“Do not resist chances. Take them like vitamins”. – Marji J. Sherman

“If forgiveness is medicine for the soul, then gratitude is vitamins” – Dr. Steve Maraboli.

Toate arată că, pe lângă hrana zilnică care ne asigură un trai de bază bun, vitaminele o ridică la un alt nivel, Azi vă voi povesti despre două tipuri de vitamine care elevează și care hrănesc verbul “a fi” din viața noastră – vitamina emoțională numită “timp special” și vitaminele din gama ChildLife C, D și First Defense de la Secom, pe care le ador :-). 

Hai mai întâi cu timpul special, care dă culoare relației parentale mai ales acum, în timpul pandemiei, când timpul și atenția noastră sunt atât de limitate. Denumirea este a lui Patty Wipfler, fondatoarea organizației Hand in Hand Parenting din US. Iar timpul special, din punctul meu de vedere, este modul cel mai practic de a exersa iubirea necondiționată și de a îți reaminti cum îndeplinești nevoile de simbioză ale copilului tău, care sunt următoarele:

  • Nevoia de a fi căutat
  • Nevoia de a primi entuziasm și bucurie pentru cine sunt eu
  • Nevoia de a primi interes pentri mine, ca persoană și pentru plăcerile, pasiunile mele
  • Nevoia de a fi acceptat și susținut, așa cum sunt eu acum
  • Nevoia de contact vizual și de mângâiere.

Iată cum funcționează timpul special: îmi stabilesc mental cam cât timp de atenție dedicată am eu de oferit copilului meu, timp în care să nu mă mai gândesc la nimic altceva – la task-urile de la job, la rufele pe care le am de întins, la mâncarea pe care o am de pregătit. Să presupunem că ajung la un interval de 10-30 min. Apoi îmi invit copilul să petrecem timp special împreună și îi spun că facem ce vrea el. Fix ce vrea – chiar dacă eu nu sunt pasionat de jocurile lui de-a căluțul, de pictat, de păpușile ei, de alergatul din jurul mesei, de filmul anime la care se uită de o lună. Scopul acestui timp special este fix același ca al vitaminei – pe lângă momentele petrecute împreună de-a lungul zilei, vin cu acest timp care este special, asemenea unei vitamine. Crește siguranța emoțională a copilului, senzația de conectare cu părintele și cu sine, conștiința faptului că locul lui în lume este unul bun. Timpul special este ca o vitamină, fiindcă, pe lângă nevoile de bază pe care un părinte le îndeplinește copilului său (hrană, adăpost, îmbrăcăminte, școală), el le îndeplinește pe cele la fel de importante, tot de bază, de simbioză (vezi cele de mai sus), dar și pe cele de autonomie (nevoia de a decide asupra activităților care îmi plac, nevoie de a gândi așa cum îmi vine, nevoia de a îmi trăi sentimentele pe care le am în acest moment, nevoia de a fi în coprul meu și de a simți senzațiile pe care le am acum). Pentru o clasificare a nevoilor ființei umane, în cele de simbioză și autonomie, recomand scrierile psih. dr. Franz Ruppert.

Acum, după vitamina emoțională, aș vrea să vă povestesc și de vitaminele naturale ChildLife, special concepute de medici pediatri pentru copii, care le oferă o stare de echilibru intern și care sustin functionarea normala a sistemului imunitar). Este vorba de vitamina C și D care se recomandă a fi luate în combinație, zilnic, pentru susținerea imunității copilului si a sistemului osos. În paralel, eu le dau copiilor mei și FirstDefense, o asociere complexa de extracte vegetale si minerale cu rol in echilibrarea imunitatii copilului, dar și ca tratament complementar în episoadele de acut – viroze, răceli etc. Aceste vitamine au gust plăcut și bun, au ingrediente naturale de cea mai înaltă calitate, nu conțin gluten, aditivi sau alte organisme modificate genetic. Citiți mai multe despre gama de pediatrie ChilLife, selecția mea preferată de suplimente naturale pentru copii, aici – Gama de pediatrie Childlife de la Secom.