Este ultima scriere a mea din proiectul meu cu Eva Intima din 2021, nu va fi ultima cu siguranță în ceea ce privește tema care mă preocupă mult, #MaiAproapeDeFemeie și pentru care vă mulțumesc că ați citit și ați fost aproape. Azi, în ajunul Crăciunului mi-am propus să scriu câteva cuvinte despre în cuplu, despre iubirea dintre femeie și bărbat sau femeie și femeie. Să scriu despre cum nu știu exact ce este ea, despre ce am văzut că se întâmplă în sufletul nostru în relații. Poate că nu am trăit niciodată această întrebare mai mult ca în ultimul an și jumătate, fiindcă au crescut copiii mei mari și mă ocup de iubirea mea. Și poate că e prima mea scriere dintr-o nouă serie despre iubire <3. De la parenting, la trauma, la feminitate și apoi la iubire. Pare că aceasta a fost traiectoria mea personală din ultimii 15 ani și pe cea pe care am împărtășit-o cu voi. De la mecanisme de supraviețuire în relații, la cunoașterea lor, la îmblânzirea unora și acceptarea unora mai rigide care nu se lasă îmblânzite. Ca scorpia lui Shakespeare <3.

Iubirea e un concept nou de care se preocupă psihologii în ultimii ani. Iubirea e un concept vechi de care se ocupă poeții, scriitorii, artiștii de muuulți ani. Este vechi, fiindcă fiecare om de pe planetă o caută oriunde să o trăiască, să o ofere și să o primească. Chiar și femeile și bărbații de pe Tinder și alte dating apps care spun că vor ONS (one night stand) caută iubirea în noaptea aceea. Nu mai mult. O noapte de iubire. În care dau și primesc și trăiesc. Și apoi pleacă. Just an ONS. Nu e niciodată just sex. E totul. De fapt, în ONS persoana caută totul! Însă doar pentru o noapte, nu mai mult. Fiindcă mai mult ar însemna angajament. Iar pentru multe persoane, angajamentul e periculos. Fiindcă iubirea pare că și doare. Doar că nu iubirea doare. Nu e adevărat ce zice frumoasa și magnetica Cher, deși o ador, că Love hurts. Nu iubirea doare, ci absența ei. Exprimarea ei în feluri nepotrivite. Relaționarea cu celălalt din trauma de iubire doare. Nu iubirea doare. Iubirea e simplă și dulce și caldă. De-aia vrea lumea ONS. Că într-o noapte se întâmplă toată iubirea, așa cum ar fi vrut Sultanul din 1001 de nopți. Și nu mai e nevoie să stai cu teama imensă că celălalt pleacă în orice moment. Nu mai e nevoie să stai în relație, să riști să nu te simți special pentru celălalt. Să nu te simți important. Să nu simți că ești în gândurile celuilalt și că interesul tău e și interesul său. E just One Night Stand. E totul într-o noapte. Don’t judge! Nu înseamnă că vrem să ne mulțumim cu asta, înseamnă că înțeleg dorul de iubire, dar și teama de ea. Și în cuplu trăim ONS. Când celălalt partener are o relație apropiată cu munca și nu cu mine, când eu am o relație cu munca sau cu alte persoane / obiceiuri, atunci eu și partenerul de cuplu ajungem să avem ONS – no commitment. Again, însă – nu de iubire ne e frică. Ci de lipsa ei. De relație în care nu o să mai fim importanți, vruți, speciali, doriți de către persoana iubită. De relație în care ne e frică să ne lăsăm să depindem de celălalt.

Iubirea este ceva ce am cunoscut sau nu în viața noastră de copil – dacă am cunoscut-o în copilărie, o recunoaștem și știm că e iubire. Dacă nu am simțit-o, o știm din genele noastre, fiindcă a traversat omenirea de-a lungul timpului și ne curge și prin venele noastre. La fel, o să o recunoaștem. Și fiindcă tânjim toți după ea, ceea ce vă încurajez de acest Crăciun, pe voi, cei care aveți ca și mine Holiday Blues, este să intrați în contact cu nevoia voastră de a fi iubit/ă. De a fi prețuit/ă. Respectat/ă. Adorat/ă. Important/ă, special/ă, îndrăgit/ă. Ziceți-vă – asta e nevoia mea de acum, o nevoie care momentan e sau nu îndeplinită. Dar e bine să fiu cu ea. Să o simt că e a mea. Că asta /ăsta sunt eu. Eu, cu nevoia mea dulce de iubire. La anul o să văd eu ce mai fac să o îndeplinesc. Dacă am o relație de cuplu, o să căutăm, eu și partenerul/a și o să găsim strategii de a ne oferi iubire. Dacă nu am o relație de cuplu, sau dacă sunt singur/ă, vreau să găsesc un partener cu care să îmi îndeplinesc această nevoie și căruia/căreia să i-o îndeplinesc și eu. Și nu aștept Universul să îmi trimită persoana, ci încep să mă uit care sunt barierele pe care eu le pun în calea iubirii?

Nu e nevoie să fim happy de Crăciun, țineți minte că vă zic asta în fiecare an?

Mulțumesc, Eva Intima România că am scris alături de voi și că acest articol de Crăciun îl scriu cu tot dragul meu de voi!

Mulțumesc că mă citiți și că vă plac scrierile mele. Nu aveți idee cât bun îmi aduceți mie în viața mea și, o parte din nevoia mea de a primi iubire o îndepliniți voi! Mulțumesc!