M-a fascinat întotdeauna atitudinea practică a părinților în manifestarea iubirii față de copiii lor. Pentru că iubirea, deși simțită, are nevoie să fie manifestată pentru a ajunge la cealaltă persoană. Uneori, părintele o manifestă în acel fel în care el însuși nu a primit-o. Spre exemplu, dacă nu a primit cadouri când era mic, acum are tendința de a oferi cadouri copiilor săi. Dacă nu a fost luat în brațe, va vrea să își ia proprii copii în brațe. Alteori, deși rațional decide să facă lucrurile diferit față de părinții săi, părintele le va face fix la fel. Dacă a fost stresat cu școala și temele, părintele își va stresa copilul cu școala și temele. Dacă mama sau tata aștepta până în ultimul moment să își ducă fiica sau fiul la doctor, atunci așa va proceda și el cu copilul său.

Ziceam că mă fascinează atitudinea practică în manifestarea iubirii, fiindcă am remarcat tendința mea nepractică de a o manifesta, în special prin timp petrecut împreună și prin a nu refuza plăcerile copiilor. Doar de când au crescut copiii mei mari, am văzut că ei au nevoie și de alte manifestări ale iubirii – să îi duc cu mașina în locurile unde vor să fie, să le iau anumite aplicații, să le înțeleg și să le accept concepțiile diferite de ale mele despre cum se trăiește viața și mai nou, să mă preocupe mai mult partea medicală. Adică, să le fac analize de sânge măcar anual – ceea ce nu le-am făcut decât când era neapărată nevoie și nu era anual. Și să recuperez anumite vaccinuri din schema obligatorie pe care nu le-am făcut când erau mici. Mi-au cerut explicit acest lucru. Și pentru că sănătatea e un aspect la care copiii mei au excelat, analizele, vizitele medicale nu m-au preocupat foarte mult. Iar în ultimul an, datorită contactului cu adolescente și cu părinții lor, am intrat în posesia informațiilor legate de HPV și de posibilitatea vaccinării anti-HPV. Iar în articolul de azi îmi doresc să împărtășesc cu voi câteva informații de bază legate de HPV, care să ajute părinții ca mine să ia decizii informate.

În primul rând, vă recomand să mergeți să vizitați site-ul https://protejeaza-tedehpv.ro/, unde veți găsi informații legate de HPV – Virusul Papiloma Uman. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, este virusul responsabil pentru cea mai frecventă infecție transmisă pe cale sexuală – veți vedea cum copiii voștri (pre)adolescenți știu de pe TikTok despre STDs (sexually transmitted diseases, ei vor cunoaște denumirea în engleză, după cum probabil știți deja) și bolile cele mai frecvente transmise astfel. HPV este responsabil pentru șase tipuri de cancer, atât la femei cât și la bărbați. În prezent, sunt cunoscute peste 200 de tipuri de virus Papiloma uman. Acestea afectează zona ano-genitală, anumite părți ale pielii, precum și zona orofaringiană, atât la femei, cât și la bărbați.

Conform Organizației Mondiale a Sănătății, aproximativ 80% dintre bărbaţi și femei se vor infecta cu HPV într-o anumită etapă a vieţii lor ceea ce arată un risc crescut, atât pentru femei cât și pentru bărbați. Dacă mai adăungăm la asta și faptul că, în România, cancerul de col uterin este al treilea cel mai comun cancer în randul femeilor, după cancerul de sân și cel colorectal (potrivit Global Cancer Observatory) înțelegem de ce este important să ne protejăm împotriva acestei infecții.  

Pentru a afla mai multe informații despre HPV și despre cum vă puteți proteja copiii împotriva lui, puteți accesa broșura aici – https://protejeaza-tedehpv.ro/static/docs/brosura_HPV_oct.pdf. În ea găsiți informații legate de motivele pentru care e bine să vaccinăm împotriva HPV în perioada preadolescenței, înainte de începerea vieții sexuale, mituri și adevăruri legate de vaccinarea HPV. Iar pentru a lua decizia de a vă vaccina sau nu fata sau băiatul, consultați-vă medicul de familie.

La final, v-aș reaminti următoarele – copiii cu vârsta (pre)adolescentă știu enorm de multe lucruri despre sex, mult mai multe decât știm noi. Vorbesc deschis și liber despre sex cu prietenii, mai în glumă, mai în serios, minunat ar fi să o facă și cu noi. Educația sexuală a copiilor cuprinde două părți – una în care copilul știe că sexul este bucurie, iubire, energie vitală, intimitatea cea mai profundă între două persoane. Iar a doua, cea în care este informat cu privire la protecția intimității sexuale, dar și cu privire la protecția sănătății prin controale ginecologice și informare asupra vaccinurilor. Iar azi sunt bucuroasă să vă fi atras atenția asupra vaccinării  împotriva HPV.