Bună dimineața tuturor!

Azi vă scriu o poveste și o invitație la cursul meu de Rivalități între frați.

Voi începe cu povestea. Demult, când era foarte mic, un băiețel de doi ani a devenit frate al unei surioare minunate. Însă, pe cât de minunată era surioara, pe atât de negru se simțea el devenind pe interior. Negru de invidie, de frică și groază. Negru de neputință. Că niciodată el nu va mai fi iubit așa. Că mama zâmbește mai mult și mai frumos la surioara lui de când s-a născut. Că mama e iritată de bebelușelile și smiorcăielile lui, iar tata mereu îl ia de acolo, din camera în care se întâmplă totul (alăptarea, zâmbetele, mirosul de creme de bebeluși, protecția) și îi explică cum e cu rolul de frate mare. Toată lumea explică. Bunicii îi explică. Familia, prietenii. Fără încetare. Nimeni nu ascultă, doar explică. Până când, într-o zi, acest băiețel nu mai poate să stea cu el însuși și decide să își scoată negrul din el, să îl astupe undeva și în el să rămână doar lumină și bunătate. Și atunci știe el că gata, s-a dus cu răul din el! Și rămâne doar bun, așa cum e dorit în jur. E mult mai simplu așa, fiindcă nici el nu știe ce să facă cu negrul acela din interior. Dacă ar fi fost un adult să se uite la ghemul acela de emoții împreună cu el, ar fi constatat că nu e nimic ciudat acolo. Dar de unul singur, un băiețel de 2 ani, nu are cum să descurce ițele!

Așa că, într-o zi, își pune ilicuțul de lână pe el, cel andrelat de bunica, își pune căciulița și se pune pe săpat o groapă. Și acolo, reușește să scoată ghemul acela negru din el și să îl îngroape. Nu este ca un ghem, de fapt. Este tot el, dar o variantă mai slabă, străvezie și neagră a lui. Nu se citește nicio umbră de ușurare pe fața lui. Fiindcă nu e ușor să te rupi în bucăți și să decizi că una din ele trebuie să moară. Însă o face, că nu are încotro. A stat și a cântărit bine – ce să aleagă? Ghemul negru cu care nu știe ce să facă și pe care nu îl iubește nimeni din jur? Sau partea lui cea minunată și albă? Cea care va lupta de acum încolo să nu mai arate lumii ce nu vrea să vadă? Și a ales.

Doar că ceea ce nu a înțeles acest copil de doi ani a fost fix că nu a îngropat nimic, în realitate. Speranța lui că va uita de ghem a fost o iluzie. Fiindcă această parte îngropată pur și simplu nu a dispărut. Ea a trăit în paralel cu cea preferată a lui. Și cu alte păriți din el, desigur. Dar ce bine că acum această persoană se uită la ea și o lasă să existe. Exista oricum, dar mai puțin conștient. Exista sub forma geloziei pe colegii de la muncă. Temerii că cineva oricând e mai bun ca el. Geloziei din relația de cuplu. Da, exista…

Acum, că a dezgropat-o, nu mai e așa de înspăimântătoare. E doar multă frică, groază, furie și neputință în acel copil mic. Pe care, acum că e adult, o să le ia încet-încet și o să le cunoască mai bine…

Photo by Kevin Gent on Unsplash

Invitație la Workshopul online Rivalități între frați

Pentru prima oară organizez acest workshop online, pe Zoom. Așa că, dacă aveți doi sau mai mulți copii, eu vă aștept cu drag la trei întâlniri clarificatoare și conectante. 

Cursul de Rivalități între frați e tare muncit de mine de-a lungul timpului. Asemenea băiețelului din povestea de mai sus, l-am aruncat și eu la coș vreo 3 ani de zile, până când acum 4 ani am decis să îi dau altă formă. Mai umană,mai adaptată ființei umane ne-perfecte, mai adaptată părinților care vor să schimbe ceva, să își înțeleagă copiii șipe sine.

Ce nu promit cu acest curs?
** oprirea definitivă a conflictelor dintre frați
** faptul că se vor iubi non stop și ne vor mulțumi pentru felul minunat în care suntem părinții lor.

Ce promit cu acest curs?
** că relația noastră cu fiecare dintre ei se va îmbunătăți
** Că îi vom vedea pe fiecare separat, nu doar laolalta, ca pe “copiii mei”
** Că veți găsi înțelegere și pentru cele mai complicate conflicte dintre ei
** Că veți avea niște instrumente concrete
** Că veți începe să acceptați cum nu totul în educația copiilor depinde de voi. Mai există și alți oameni în jurul lor cu care intră în contact. Și mai au și ei un EU al lor. Numai al lor, neinfluențabil!

Când și unde ne vedem

Locația ZOOM

Când – Joi 28 mai, 4, 11 iunie de la 18.00-20.00

Cost: 430 RON / persoană. De fapt, per familie. Mama și tata văd împreună acest curs, iar după fiecare sesiune veți primi și înregistrarea. 

Înscriere – la mine (otiliamantelers@yahoo.com)

Vă mulțumesc că vă interesați de relatia fraterna a copiilor voștri, de fiecare dintre ei separat, de puternica lor legatura emotionala și, nu în ultimul rând, de voi înșivă!

Otilia