Asociația Română de Neonatologie, Societatea Română de Pediatrie, Asociația Română pentru Nou-Născuții Îndelung Spitalizați (ARNIS), cu susținerea Astra Zeneca au înițiat la început de septembrie campania de informare a publicului, în special al părinților cu copii sub vârsta de 2 ani și, mai precis al părinților cu copii din grupele vulnerabile – despre prevenirea infecțiilor cu Virusul Sinciţial Respirator (VSR). Astfel, pe site-ul www.desprevsr.ro găsiți toate informațiile bine structurate și explicate despre cum se manifestă acest virus, despre factorii de ris, despre prevenție și apoi despre importanța adresării către medicul de familie.

Foto – Eric Friehling – unsplash.com

M-am alăturat și eu acestei campanii importante, în special pentru că, în calitate de psiholog, am avut onoarea și norocul să lucrez cu asociații și cu părinți de copii născuți prematur. Iar din aceste colaborări, am reușit să cunosc îndeaproape preocupările părinților de a se asigura mai întâi de sănătatea copiilor lor. Am cunoscut, de asemenea,  faptul că părinții (îmn special mămicile) trec greu peste sentimental de vinovăție pe care și-l atribuie pentru nașterea înainte de termen a bebelușilor lor. Și eu, și dânșii am văzut că, o data ce se asigură că bebelușii sunt sănătoși, părinții se pot ocupa și de partea emoțională atât a lor înșile, cât și a copiilor lor care mai aveau nevoie să stea în burtică un pic.

Așa cum bine știți ca părinți, există o serie de factori care pot produce infectii respiratorii (virusi, bacterii, fungi etc). Dintre infectiile tractului respirator inferior cauzate de virusi (viroze), 60% sunt cauzate de virusul sincitial respirator. Existenta sau impactul acestui virus nu este foarte cunoscut la nivel național (spre deosebire de virusul gripal).

VSR este foarte des întâlnit, în special în sezonul rece, între lunile septembrie-martie. Aproape toți copiii contactează o infecție cu VSR până la vârsta de 2 ani, deoarece se poate transmite ușor de la o persoană la alta. La majoritatea copiilor, VSR determină, în general, simptome ușoare și moderate, asemănătoare unei răceli. Dar la copiii cu anumiți factori de risc, poate cauza infecții pulmonare grave care necesită tratament în regim de internare.

Copiii din grupele vulnerabile sunt:

**cei născuți prematur (în România 1 din 10 copii se nasc prematur – la 37 sau mai puține săptămâni de sarcină)

**cei cu diverse afecțiuni pulmonare cornice

**cei cu anumite afecțiuni cardiace.

Astfel, campania de comunicare despre VSR ne informează că, desi copiii cu un system imunitar bun nu sunt afectați de acest virus, copiii cu vârsta sub doi ani și cei din grupele vulnerabile de mai sus pot avea complicații. De aceea, vă încurajez să consultați platforma www.desrevsr.ro și să vă informați.