Din toamna Yuri va merge in clasa zero la Scoala Explore 100 din Mogosoaia, care este inspirata din filosofia Reggio Emilia. Conceptul Reggio Emilia ajuta copilul sa isi valorifice potentialul, sa gandeasca, sa critice si sa devina “long time learners”. Anna trece in grupa mare la gradinita. A fost un an frumos pentru noi aici, la gradinita din Mogosoaia, plin de experiente placute, cu suisuri si cateva mici coborasuri, dar acele coborasuri au fost depasite cu eleganta prin dialog, prin deschidere si intelegere.

Saptamana trecuta m-am dus la gradinita doar pentru ca mi-a cerut Anna. Anna va fi in grupa lui Vlad, fostul educator al lui Yuri. De la Andrada, directoarea gradinitei am aflat o veste minunata care m-a facut sa imi dea lacrimile de fericire pentru Anna: la grupa Annei vor fi si Vlad, si Elena (care imi e si prietena), educatoarea ei din ultima parte a anului trecut, pe care Anna o adora. “Pentru ca sunt unii copii care au nevoie de atentie speciala unul dintre educatori are aptitudini bune pentru grup, altul e tare bun pe relatia unul-la-unul si pe rezolvare de conflicte”,  mi-a explicat Andrada. Gradinita putea sa economiseasca costurile si, in loc de doi educatori pe o grupa, puteau sa aiba doar 1! Pe educatorii de la grupele mici nu ii stiu personal, de aceea nu pot sa ii recomand personal, dar Vlad si Elena….nu am cuvinte!

Yuri va merge la Scoala Explore 100, in clasa zero si despre ea as vrea sa vorbesc un pic. Fiindca e o scoala aparte, care e centrata pe invatarea prin joaca, pe a nu lua lucrurile de bune fara sa intrebe. Pe descoperirea talentelor fiecarui copil in parte si a limbajului propriu de exprimare si invatare – asta e motivul pentru care Scoala se numeste asa: Explore 100 – copiii au 100 limbaje prin care se exprima.

Va spun cate ceva despre Scoala, fiindca imi doresc sa creasca, sa vina parinti care impartasesc aceleasi valori. Am credinta ca aceasta Scoala chiar va fi asa cum se prezinta de frumos, fiindca imi place invatatoarea, Livia, si am incredere in oamenii de acolo. Ca atunci cand ceva nu iti suna bine, poti vorbi cu ei. Spre exemplu, Annei nu i-a mai placut sa mearga la un moment dat, nu ii placea o persoana din personalul gradinitei. I-am semnalat Andradei Militaru neplacerea Annei si au luat-o in serios. Anna merge acum cu drag!

Dar sa va spun cum si-au propus sa fie scoala, care sunt valorile:

  • program de la 8-16, fara teme pana in clasa a 4a!! lucrurile care se invata dimineata, vor fi aprofundate dupa masa prin ceea ce se numeste “Explore Time”, unde nu se fac teme, ci se fac ateliere practice
  • nu se merge pe sistem de pedeapsa si recompensa
  • copiilor li se spune ca e ok sa greseasca
  • se pune accent pe descoperirea talentelor, astfel incat, asa cum povestea Andrada, “la 40 de ani copilul sa nu ajunga sa faca ce nu ii place”
  • atelierele de dimineata se fac sub forma de “provocari”
  • Jocul este modalitatea principala de a invata, copiii fiind inca din gradinita impulsionati sa gaseasca o poveste in tot ceea ce fac
  • optionalele (care intra in pachetul educational oferit de gradinita) sunt faine: Teatru (si de papusi, si ca modalitate de exprimare a copiilor), Quilling, Arta, Mind Lab, Engleza Jolly Phonics
  • invatatoarea nu are catedra, pentru ca….”la ce ii trebuie?”, zicea Andrada.
  • au profesor de sport
  • incurajeaza participarea activa a parintilor in cadrul scolii (si al gradinitei)
De ce am incredere in oamenii astia? fiindca copiilor mei le e bine. Cand nu le-a fost bine, am cautat cauza: e de la noi, de acasa? sau de la gradinita? de cele mai multe ori a fost de acasa: prea putina atentie acordata, prea putina conectare. cand a fost de la gradinita, am ridicat problema. Spre exemplu:
“Yuri face lucruri pe care nu ar vrea sa le faca si se simte impins de la spate, se simte tratat ca un om prea responsabil si nu e fericit cu asta. Mi-ar placea sa mai zica si NU, fiindca e important sa zica NU, iar lui ii e rusine sa zica NU” – Vlad a zis ca a observat ca ii e jena sa zica NU. Si l-a lasat in pace, o luna nu a mai aprticipat la nicio activitate la care nu a vrut sa ia parte. Apoi s-a reglat Yuri de la sine.
“Annei ii e teama de Dna X” – s-a cercetat problema la gradi si nu era Anna singurul copil, dna X nu a mai venit. Dar, eu ca parinte, sunt si eu dator in paralel sa vad daca teama Annei e doar de dna X, sau de mai multi oameni, sau e doar un fel de a-mi comunica alta nemultumire.
Mai am incredere fiindca se trainuiesc – si cu mine, din octombrie, vin la Conferintele lui Michale Thompson din septembrie. Dar, in vara aceasta au avut un om special, pe Caroline dintr-o scoala Reggio Emilia din SUA, un om minunat care le-a dat enorm de multe lucruri la care sa se gandeasca si aptitudini noi. Ce m-a atras la Caroline era ca a fost la conferintele lui Michael Thompson din SUA si a zis cat e de apreciat, ca a dat mana cu el! ca il stie pe Alfie Kohn, care vine si el la Bucuresti, ca il stie si pe Larry Cohen, si pe Aletha, tot de la conferinte.

Din relatia cu gradinita, am invatat multe: ca nu intotdeauna eu stiu ce e mai bine pentru copilul meu. Ca e OK sa ai incredere in ce iti spune gradinita ca vede la copilul tau, ce ar avea nevoie. Ca e OK si sa critici ce iti spune gradinigta referitor la copilul tau. Noi ne bucuram ca suntem aici.