Au apărut filmele de Crăciun pe canalele TV și au început să se decoreze supermarketu-rile. Numărăm zilele până pe 24 decembrie. Ne gândim la cadourile noastre pentru cei dragi, fiindcă vrem să ne exprimăm dragostea. E semn că vine Crăciunul. Este un altfel de Crăciun – unul mai incert, mai plin de griji, mai temător, fiindcă ceea ce e în sufletul nostru reverberează în fiecare clipă a zilei noastre. Este pandemia aceasta care ne aduce la suprafață aceste emoții noi, dar și pe unele vechi de tot.

Cu toate acestea, așa cum v-am obișnuit de la începutul pandemiei încoace, vă invit să faceți două lucruri cu voi înșivă

  1. Să vă exprimați supărarea, îngrijorarea, teama cu cineva drag, o persoană adultă care știe să vă asculte.
  2. Să căutați în voi starea bună, optimismul, voioșia. Fiindcă există și această parte în noi, plină de speranță și de joacă și de care copiii noștri au nevoie.

Despre punctul 1 am scris și povestit mult la TV în perioada pandemiei. Despre punctul 2 aș vrea să scriu azi mai detaliat, fiindcă e important pentru a fi bine în vremurile acestea. Și fac acest lucru cu mult drag, în colaborare cu partenerii mei de mulți ani de la Danonino.

Sigur vă amintiți de filmul La vita e bella, în care, deși lucrurile din exterior erau oribile în lagăr, tatăl a creat o lume pentru copilul său în care acesta să vadă frumusețea vieții. Ceea ce făcea tatăl nu era să îl mintă pe copil, sau să îl distragă de la realitate. Ci să îi arate că binele și bunul din oameni există în orice condiții. Si că avem nevoie de conexiune umană, dulce și bună în orice moment. De aceea, vreau să vă invit să reaprindem puțin pasiunea jocului în casa noastră, fiindcă toți copiii abia așteaptă. Și, așa cum mă știți dintotdeauna, vin cu câteva idei pentru voi, în special de idei care să se aplice situației de WFH a părinților cu grădinița / școala online a copiilor. Dar nu numai!

Photo by Allen Taylor on Unsplash

Copiii adoră jocurile care nu au niciun scop de învățare sau de dezvoltare personală, fiindcă jocul în sine este cea mai înaltă formă de existență și evoluție a ființei umane. De aceea, vă propun trei jocuri în această perioadă de pregătire a Crăciunului.

  1. În pauzele voastre de câte 10 minute din timpul zilei și ale lui de școală online, alergați după copil prin casă / sau în jurul mesei. Puneți acest timp în agenda voastră și arătați-i copilului agenda. În acest fel, el va ști că are loc în viața voastră și că e o prioritate pentru voi. În timp ce alergați după el, minunați-vă de abilitatea lui de a se ascunde, de a fi rapid și de cum vă scapă printre degete în ultimul moment!
  • Un alt joc pe care vi-l prescriu, îmi vine să zic, în perioada pandemiei și pe care copiii voștri îl vor adora de-a dreptul (fiindcă ei fix asta își doresc, să ne deranjeze și să ne întrerupă din munca noastră) este De ce sunt azi atât de deranjat din munca mea? Anunțați pauza de joacă copilului, desigur, ca să anticipeze că e loc de râs.Vă puteți preface că vă aranjați agenda, laptopul, colile de minute meetings etc pe masă și apoi ziceți cu voce tare, privind copilul din când în când – Ce bine că azi voi munci fără a fi deranjat. Am atâââââât de multe call-uri. Sunt full. Dar ce bine că mi-am aranjat foile și pixurile și nu le va deranja împrăștia niciun copil de-al meu! Ghiciți ce se va întâmpla!! După ce copilul vostru le va deranja, voi începeți și vă văitați că vi s-a stricat ziua. Că veți primi avertismente și nu că va trebuie să vorbiți doar voi în meetings si că vă e frică să deschideți gura în fața atâtor oameni. Că veți primi cele mai oribile pedepse, pentru că aveți foile și pixurile deranjate. Dar că, na, mai încercați o dată, poate-poate de data asta chiar nu vor mai fi deranjate!
  • Un alt joc plin de viață și vigurozitate pentru pauzele voastre de 10 minute este să dați covorul la o parte, să puneți copilul pe o pătură și să îl trageți după voi prin casă. Îl întrebați unde vrea să meargă – În țara maimuțelor? În țara înghețatelor? În țara fără școli și grădinițe? Și mergeți în ce tempo vreți voi și copiii voștri, lăsându-l să fantazeze legat de cum e în țara aceea. Cât de bine e!

Și, fiindcă vine Crăciunul, gătiți turtă dulce împreună, nu așteptați până atunci. Faceți orice vă place și e crazy, fiindcă avem nevoie de a simți vă viața e bună și generoasă cu noi!

Și, tot pentru pregătirea Crăciunului vreau să vă arăt niște gustări bune-bune de după joacă sau din pauzele de școală. Sunt brânzicile de vaci cu biscuiți și gust de turtă dulce și de plăcintă cu mere, mmmmm, în ediție limitată în această perioadă, de la Danonino. Ele conțin calciu și vitamina D pentru dezvoltarea oaselor și pentru imunitate și le găsiți în hipermarketurile Cora, Auchan, Carrefour, Selgros și Kaufland!