Cele patruzeci de săptămâni de sarcină – plus, minus – nu sunt întâmplătoare. Ele reprezintă o matematică a naturii care asigură că, atunci când iese din mediul intrauterin, bebelușul este sănătos, cu organele vitale formate, pregătit pentru a funcționa bine într-o relație de simbioză cu mama. Este o perioadă de dospire, creștere și formare a copilașului. Astfel, mama nu mai trebuie să fie îngrijorată de fragilitatea bebelușului său și se poate concentra pe a-i oferi atenție, protecție, grijă și afecțiune. Iar el este robust, pregătit să primească bunătățile de lapte și iubire ale mamei. 

Realitatea nu este, însă, întotdeauna așa. Unul din zece copii se nasc prematur, conform studiilor. Cauza este uneori știută – fie este una medicală, fie copilul face parte dintr-un set de gemeni, tripleți etc, iar burtica mamei nu mai e suficient de încăpătoare pentru ei. Acestea sunt situațiile în care mamele se împacă mai ușor cu faptul că bebelușii sunt născuți prematur.

Alteori, cauza nu este evidentă din punct de vedere medical, iar aceste situații sunt complicat de acceptat și de digerat pentru mame, fiindcă nu știu unde să caute explicația. De multe ori, ele se învinovățesc pe sine și pe corpul lor. Aș vrea să aduc un pic de lumină asupra acestor situații greu de deslușit pe cont propriu, propunându-vă niște idei de jocuri terapeutice care să aducă mai mult bine și speranță în familie.

Astfel, vă propun în continuare un prim joc terapeutic prin care toți membrii familiei să experimenteze un pic de vindecare și de bine. Este un joc pe care l-au făcut multe familii cu copii care au fost născuți prematur, joc care a adus zâmbet și conexiune profundă între mama, tata și copil.

Jocul De-a bebelușul în burtică

Copilul (indiferent de vârstă, chiar și la 11 ani) se bagă sub o bluză sau halat de baie al mamei, ca și cum mama ar fi însărcinată. Mama îi vorbește drăgăstos, îi spune că îl ocrotește, că îi dă să mănânce ce vrea el și îl întreabă cum e acolo. Copilul îi răspunde mamei ce culoare e în burtică, cum e înăuntru și îi cere tot ce vrea el. Tata stă lângă ei și spune că e fericit că bebe stă în burtică și crește mare. Și că stă muuult, cât are el nevoie să crească!

Acest joc este terapeutic și are beneficii emoționale vizibile imediate pentru toți trei. El vindecă deoarece toata familia simte acum ceea ce ar fi vrut să simtă atunci – copilul stă și se relaxează în mediul intrauterin, apoi face fix acele mișcări de a se naște așa cum ar fi vrut el. Mama, la fel. Trăiește și ea emoțional și fizic o naștere așa cum și-ar fi dorit să o aibă pentru pruncul ei. Iar tata îngrijește și protejează, văzându-i pe toți laolaltă bine.

De asemenea, mediul intrauterin al mamei poate fi și pus în joacă cu ajutorul unui cort, în care copilul intră și, dacă acesta doresc, pot intra și mama, și tata. Important este ca fiul sau fiica să dirijeze jocul. Fiindcă întotdeauna copilul știe emoțional de ce anume are nevoie pentru a se simți mai bine și a se elibera de frici. Iar vindecarea are nevoie de conexiune, de intenționalitate și de timp din partea părinților!

Credit foto – Photo by Omar Lopez on Unsplash

La copiii născuți prematur (dar nu numai la ei, ci și la cei născuți prin cezariană, la cei înțărcați timpuriu) microflora (microbiota) intestinală este afectată, iar produsele care conțin bacterii lactice se recomandă pentru a restabili echilibrul digestiv și imunologic, precum și pentru a facilita buna funcționare a tranzitului intestinal. Spre exemplu, Bifidobacterium animalis subsp. lactis, tulpina BB12 este una dintre tulpinile bacteriene cel mai bine documentate ştiinţific din lume: este studiată de peste 25 de ani, iar rezultatele studiilor au fost publicate în peste 250 de reviste de specialitate. Aceasta specie bacteriana este prezenta si in microbiota copilului, in proportie de 91%. Mai multe informații aici – https://www.linex-probio.com/ro/alaptarea-si-primele-luni-de-viata-modeleaza-sistemul-imunitar

Acest material a fost realizat cu sprijinul Linex baby.