Vorbim mult despre competiție și cooperare, unii dintre noi încurajându-le pe ambele în copiii noștri și în noi înșine, alții parcă mai mult competiția. Competiția este o atitudine care, pe de o parte, ne animă și ne dă o oarecare energie cu care facem lucrurile, iar pe de cealaltă parte, ne adâncește teama de a nu ieși pe primul loc. De a nu fi special. Teama de a nu fi suficient de bun și, drept consecință, de a nu primi iubire de la persoanele semnificative din viața noastră (în copilărie, mama și tata). De aceea ne e teamă când pierdem. Pentru a adânci puțin înțelegerea competiției, v-aș povesti, mai departe, despre unul din stadiile de dezvoltare ale ființei umane, așa cum este creionat de psih. Erik Erikson. Perioada de vârstă 6-12 ani (copilăria mare) se află sub criza denuimită de Erikson „competență versus inferioritate”. Acest stadiu de dezvoltare este concomitent cu ciclul primar al școlii și este perioada în care copilul achiziționează cunoștințe și deprinderi. Este și prima oară când apare comparația socială. Acum copiii realizează ce talente are fiecare, cine e mai bun la desen și cine la sport. Nu îi mai putem păcăli, spunându-le că sunt competenți în absolut tot ce întreprind. Etapa se numește competență vs inferioritate fiindcă, în funcție de atitudinea părinților și profesorilor, copiii fie vor dezvolta competențe în acele zone de interes în care ei au talent, fie un sentiment de inferioritate izvorât din comparația cu ceilalți. Pentru că, sentimentul de inferioritate vine din comparație – cu ceilalți copii sau cu standardele pe care le susțin. Și din comparație se naște competiția. Iar competiția duce la frică. De aceea, o atitudine sănătoasă față de competiție este, pe de o parte, să înțelegem că ea există, că este naturală până la un punct (în fond, pe vremea când oamenii trăiau în peșteri, bărbații concurau unul cu celălalt pentru a atrage femeia cu care doreau să întemeieze o familie), să ne ajutăm copiii să treacă prin ea atunci când sunt nevoiți de situații (concursuri etc), însă să nu o încurajăm. De ce să nu încurajăm competiția? Tocmai pentru că ne dorim să susținem competențele copilului, nu concurența și să hrănim sentimentul lor că sunt minunați și valoroși, că pot cânta la pian doar de drag și din pasiune, fără să fie în top 3 artiști. Pentru că ne dorim să creștem copii cât mai relaxați cu cine sunt ei. Iar competiția face fix opusul – îi agită și îi îndurerează, lovindu-i în temelia existenței lor – merit sau nu să fiu iubit dacă nu sunt între primii?

Și, pentru că suntem în plină perioadă a căutării de cadouri de Craciun pentru copii, sunt încântată să vă prezint jocurile de cooperare Sunny Games și, mai mult decât atât, să vă ofer un cod de reducere de 25%! Sunt convinsă că aceste jocuri au menirea să vă aducă mai aproape unul de celălalt în această perioadă de frig și izolare și că vă vor incita atât vouă, cât și copiilor, inteligența, gândirea strategică și cooperarea, nu competiția! Creatorii jocurilor Sunny Games au conceput aceste jocuri tocmai pentru că majoritatea board-games-urilor sunt axate pe a avea un câștigător și din cunoașterea supărărilor care apar în familie atunci când stau la masă și aleg un joc. Jocurile noastre se adresează vârstelor diferite şi fiecare are caracteristica lui. Jocurile cum ar fi Parado, Prinţesa şi Ochii Junglei au un element de fantezie foarte dezvoltat. Alte jocuri cum ar fi Muntele Everest, Nisyros şi Antarctica (pe care le-am jucat și noi și din care sunt bucuroasă să vă ofer fotografii) sunt o puternică provocare pentru a crea o strategie de echipă. În jocurile de memorie, cum ar fi ZooMemo şi Constructorii de Case, jucătorii caută împreună cărţile potrivite exersându-şi memoria.

Jocul Muntele Everest este pentru copiii cu vârstele de 7+ și are ca scop realizarea de către echipa de alpiniști a unei expediții pe cel mai înalt munte din lume. Desigur, copiii și părinții vor avea de întâmpinat provocări în timpul escaladării, precum traiectorii dificile, condiții meteo grele și mici accidente.

Jocul Nisyros se adresează copiilor cu vârsta pe 12+ și are o poveste simpatică, despre cum se pot salva de erupțiile vulcanului Stephanos, prin plecarea de pe insula vulcanică Nisyros și căutarea unui nou adăpost. Acest lucru îl pot face prin construirea unor bărci și pot încetini fluxul de lavă al vulcanilor prin ridicarea de baraje.

Jocul Antarctica se adresează copiilor cu vârsta de peste 10 ani și este extrem de duios, fiindcă jucătorii trebuie să ajute doi pui de focă și doi pinguini de la Polul Sud să crească mari. Cele două provocări ale jocului sunt faptul că banchiza de gheață pe care stau pinguinii și focile se topește, iar câțiva vânători vor să împuște animalele.

Sper că pozele și descrierile jocurilor să vă convingă să le luați acasă și să le oferiți cadou și copiilor prietenilor voștri. Iar eu am bucuria să vă ofer și un discount de 25% pe care îl veți obține introducând pe site-ul www.sunnygames.ro codul “OM-25”.

De asemenea, vă invit și la concurs. Vă invit să lăsați în comentariu ce joc de cooperare v-ați dori să primiți și să dați share la această postare. Concursul va avea trei câștigători, extrași prin tragere la sorți prin random.org. Concursul va avea loc între 12 decembrie -19 decembrie.

Mult succes!

Și, nu uitați ce spunea scriitorul japonez Ryunosuke Satoro – „Individual suntem o picătură. Împreună, suntem un ocean”